Gazdaság

2016.04.16. 14:27

"Traktorral szállni élvezet!" - A Rázsó igazgatónője is volán mögé ült

Körmend – Asztalos, kárpitos, mezőgazdasági gépész – csak három az ösztöndíjas hiányszakmák közül. Ezeket is kínálják Körmenden.

Bakos Ágnes

Helyben van a munkalehetőség, mégis kevesen választják a kárpitos szakmát – ezen is igyekezett változtatni a rendhagyó nyílt nappal a körmendi Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola. Varga Zoltánné igazgató azt mondta: örülne, ha olyan sokan jelentkeznének, mint ahány érdeklődő péntek este megfordult az iskolában.

Színes, mozgalmas programokkal készültek, az egyik a traktorvezetés volt. Kisebb és nagyobb fiúk álltak sorban a járgányoknál, de volt ifjú hölgy is, aki kipróbálta a vezetőfülkét. Bősze Dórának maga az igazgatónő mutatta meg, milyen egy traktort vezetni – pedig Varga Zoltánné sem szakoktató, matematika-kémia szakos tanár. Nem mellékesen jegyezte meg a mezőgazdasági gépész szak mellé, hogy több százezer forintos jogosítvány megszerzésével is jár a képzés – természetesen az oktatási program részeként. És hiányszakma ez is, mint sok más szakmunka.

Dugmanics Tamás még csak hetedikes, van majdnem egy éve gondolkodni, milyen szakmát választ majd az általános iskola után. Az édesapja éppen ezért hozta a Rázsóba, hogy ismerkedjen a műhelyekkel már időben. Éppen ennek a korosztálynak szólt elsősorban a szakmák éjszakája – Körmenden is. De a Rázsóban voltak gimnazista fiatalok, akik „benéztek”, mégis milyen egy kerékcsere és milyen egy dolgos iskolai műhely. Megfordultak az eszközök körül ovisok és kisiskolások is, szüleikkel persze – mert nem lehet elég korán kezdeni a pályaválasztás, illetve sosincs késő a szakmatanuláshoz.

Akik irodai munkához szereznének szakmát, azok is találnak kínálatot a Rázsóban, például logisztikai ügyintézőnek vagy ügyviteli titkárnak tanulhatnak. A tantermekben „papíros” kedvcsináló programokkal várták a diákokat.

A tanárok lelkesedése nem volt kérdéses, sőt! Az itt oktatott szakmákhoz, a kétkezi munkához olyannyira szerettek volna kedvet csinálni, hogy az igazgatónő saját kezűleg, készségesen mutatta meg az ámuldozó fiataloknak, hogyan kell flexelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!