Gazdaság

2017.02.22. 19:59

Tudásközpont a gazdáknak – Szolgáltatóközpontot nyitott a vasi agrárkamara Sárváron

Sárvár - Az agrárium számos területén nyújtanak segítséget a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Sárvári Szolgáltató Központjának tanácsadói.

Cseszkó Tamás

Országosan is bizalmat kapott a vasi agrárkamara: az elsők között itt nyílhatott meg az a szolgáltatóközpont, mely nagyban segítheti a gazdák munkáját a jövőben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sárvári Szolgáltató Központjának avatásán Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke mondott ünnepi köszöntőt Fotó: Pajor András

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntőjében elmonda: az elmúlt években fontos célként tűzték ki, hogy a mintegy 400 ezer fős tagságról tényleges adatokkal rendelkezzenek. - Fel-adatunknak tartjuk az ügyfélközpontúságot, hatékonyan szeretnénk a gazdákat megszólítani és kiszolgálni - húzta alá az elnök, hozzátéve, hogy ezért is öröm a mostani központ létrejötte, mely Hajdúböszörmény után a második az országban. A Nemzeti Agrárkamara (NAK) központjában szakmai tanácsadók segítik majd a munkát, melynek köszönhetően a remények szerint még több eredményt tud majd felmutatni a helyi agrárium. - A gazdák szakértőktől szerezhetnek információkat egyebek között vetőmag, növényvédőszer, tápanyag, erdészet témakörökben, de pályázati tanácsadással is várják az érdeklődőket, sőt, a kutatás-fejlesztés területén is nyújtanak segítséget. Győrffy Balázs aláhúzta: a helyszínválasztáshoz nagyban hozzájárult, hogy a sárvári önkormányzat nyitott volt a központ létrejöttére és érdemlegesen is hozzájárult a feltételek megteremtéséhez.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnöke, Kondora István Sárvár polgármestere, Ágh Péter Sárvár országgyűlési képviselője és Harangozó Bertalan Vas megye kormánymegbízottja a NAK sárvári Szolgáltató Központjának szalagátvágásán

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke köszönetet mondott dr. Pusztavámi Mártonnak, az agrárkamara vasi elnökének, aki sokat tett azért, hogy „a tudás bázisa” felépülhessen Sárváron. - A klímaváltozás már nem csak elmélet, nap mint nap együttélünk vele - húzta alá az elnök, rámutatva, hogy korszerű tudás nélkül nem leszünk képesek versenyben maradni. - A tudás megszerzéséhez elkötelezett emberek és komoly bázisok kellenek, ahol az ismereteket át lehet adni. A kamara ezt a célt tűzte maga elé - érvelt Jakab István azt kívánva, hogy a megye gazdái valóban ki tudják használni a kínálkozó lehetőségeket.

dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnöke (b) mutatja be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sárvári Szolgáltató Központját

Dr. Pusztavámi Márton köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az intézmény létrejöttéhez, mint mondta, még az utolsó napokban is megfeszített munkával dolgoztak azért, hogy valóban időben elkészülhessen a beruházás. - Amikor elkezdtük a kamarai tevékenységünket, azt láttuk, van esélyünk arra, hogy sikeresek legyünk. A siker kulcsát keresve, kutatva arra jutottunk, hogy a legfontosabb  a szakmaiság és a megfelelő tudás megszerzése, amely jelentősen  hozzájárul a vasi mezőgazdaság versenyképességéhez.

Kondora István, Sárvár polgármestere kiemelte, hogy ma már öt-hatcsillagos attrakciók is léteznek. A városvezető rámutatott: a Nádasdy család már a 16. században foglalkozott mezőgazdasági tevékenységgel Sárváron. - A Wittelsbach család tagjai a 19. század végén, a 20. század elején nemcsak országos, de nemzetközi hírű mezőgazdaságot tudtak meghonosítani és működtetni a városban - idézte fel a polgármester.

- Nincs ütőképes magyar gazdaság versenyképes agrárszektor nélkül - húzta alá köszöntőjében Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, aki örömét fejezte ki, hogy Sárvárnak jutott a megtiszteltetés, hogy egyfajta zászlóshajója legyen az agrárium tudásközpontjának. Hozzátette: a kamara tevékenységét látva jó irányba mennek a dolgok, hiszen ez a bázis komoly támogatást ad ahhoz, hogy a vasi agrárium még sikeresebb legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!