Gazdaság

2015.08.24. 16:40

Tudja mennyibe kerül valójában egy liter tej előállítása? - Bajban a vasi tejtermelők is!

Ják – 80 és száz forint között van egy liter tej előállítási ára, miközben 67-75 forintért veszik meg a felvásárlók, a feldolgozók. Az áfacsökkentés segíthet a magyar tej helyzetén, szeptember elején összeülnek az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei.

Bakos Ágnes

66 tehén tejel Rácz Károlynak Jákon, ezzel viszonylag kicsi a gazdasága.

– Harminc százalékkal visszaesett a tej ára tavalyhoz képest, akkor száz forint volt, most hetven forint körül van, attól függően, hogy kicsi vagy nagy a termelő – magyarázta Rácz Károly. Az ő gazdaságától 67 forintért veszik meg a tejet, a nagyobb termelők 70-75 forintot kapnak érte literenként.

Újszülött, pontosabban egynapos és tíznapos borjak is vannak Rácz Károly jáki gazdaságában, ahol jelenleg 66 tehén tejel (Fotó: Szendi Péter)

Az ár alatta van a bekerülési költségnek, mint Rácz Károly elmondta, nem egyértelmű a képlet.

– Az Európai Unión belül a legmagasabb támogatást kapja a magyar tejtermelés, tehát a kormányzatra nem lehet panasz, a tejelő tehénre jelentős a támogatás. Viszont az idei évre májusban adtuk be az igényt, és majd jövőre kapjuk meg a pénzt, miközben a támogatást a feldolgozók, a felvásárlók beárazták – sorolta a gazdálkodó.

Hozzáad az összképhez, hogy a takarmányozás olcsóbb, mint tavaly.

– Köszönhetően a tavalyi jó termésnek. Tavaly sok takarmánynövény termett, az idei termés már nem lesz olyan kedvező – tette hozzá Rácz Károly.

– Most arra van ígéret, hogy az átmeneti nemzeti támogatásokban, a tej után járó pénzből 3 forint 50 fillért kifizetnek októberben – mondta el a kilátásokról.

Az biztos, hogy a feldolgozóknak kellene most már lépni, nem lenyomni a felvásárlási árat.

Rácz Károly kiemelte azt is: a boltokban a tej és tejtermékek árán nem látszik az árcsökkenés, az hogy mennyivel kevesebbért kapják a feldolgozók, mint tavaly.

Aki bemegy a boltba tejért, az láthatja: az import sokszor sokkal olcsóbb, mint a hazai, a magyar tej. Ennek az az oka, hogy nem fizetik meg a magyar áfát a tej és tejtermék után – márpedig a magyar tejáfa 18 százalékos. Közben a szomszédos országokban öt-hét százalékos általános forgalmi adó terheli a tejet.

A szakértők szerint, a tej 18 százalékos áfakulcsa arra sarkall egyes nagykereskedőket, hogy ne fizessenek adót, vagy szabálytalanul visszaigényeljék az áfát.

A Tej Terméktanács áfacsökkentéssel szorítaná vissza a gyanúsan olcsó importárut.

– A sertéshús áfája öt százalékra csökken, de érthető, hogy egyszerre több ágazatban ezt nem merik meglépni, hatalmas kiesés lenne a költségvetésből – kommentálta Rácz Károly az áfacsökkentés tervét.

Rácz Károly gazdasága több lábon áll, ha csak a teheneket nézzük is: nem csak leadásra termeli a tejet, hanem helyben is feldolgoznak belőle, így nem olyan nagy érvágás az alacsony felvásárlási ár. Másrészt pedig magyar tarkái vannak és a hízóalapanyag ára elfogadható és viszonylag stabil a piaca.

A tejjel kapcsolatban kiemelte: nyugaton bevett trend, hogy a fix feldolgozóval szerződött, megbízható gazda magasabb árat kap, mint az aktuális felvásárlási ár – hazánkban viszont az úgy nevezett szpot árakhoz igazítják a felvásárlási árakat.

Európai Uniós szinten tejpiaci válságról beszélnek. Az Európai Bizottság szerint ennek egyik oka a csökkenő kereslet a kínai exportpiacon, valamint az orosz embargó, és az, hogy ez év elején megszűnt a tej termelési kvótája az Európai Unióban. Ezzel kapcsolatban többek már előzetesen is aggályuknak adtak hangot. Az EU-országok mezőgazdasági miniszterei szeptember 7-én rendkívüli ülést tartanak Brüsszelben, közben az európai tejtermelők ernyőszervezete a rendkívüli agrárminiszteri tanácskozás napjára demonstrációt szervez. Olyan uniós válságmechanizmusok életbe léptetését követelik, amelyek legalább a termelői költségeket fedező tejárakat eredményeznek.

Az Európai Bizottság szükségesnek tartja a "tisztességes árak" biztosítását a tejtermelőknek – de azt nem tudni, milyen árszintet tekintene Brüsszel tisztességesnek. A brüsszeli testület a problémák ellenére úgy véli, hogy a tejpiac kilátásai hosszú távon jók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!