Gazdaság

2016.09.12. 12:59

Tudta? Több a szelídgesztenye Petőmihályfán, mint a Kőszegi-hegységben!

Petőmihályfa – Felmérték a település szőlőhegyén a gyümölcsfaállományt. Ilyen adatsorral nem sok falu rendelkezik, ritkaságnak számít. A dokumentáció vidékfejlesztési pályázatok fontos alapja lehet.

Pogács Mónika

– A 115 hektáros hegyen 553 tulajdonos osztozik. 207 parcellán ingatlan is található. Ez nem engedi elnéptelenedni Hegyhát legnagyobb, összefüggő szőlőterületét – számolt be a szőlőhegyi számokról Kovács Ernő polgármester. A szőlőhegyi területen 13 éve kísérleteznek azzal a legoptimálisabb szőlőfajtával, amely a későbbiekben Petőmihályfa bora, zászlóshajója lehetne. Ám Petőmihályfa nem csak a terület karbantartásával, új szőlőfajták ültetésével igyekszik szőlőhegyét megmenteni. Nemrégiben összeszámolták a hegy gyümölcsfáit. A munkában önkéntes diákok, közmunkások is segítettek.

– Ritkaságnak számít, tudom, de mi felmértük a hegy gyümölcsfaállományát. Összesen 2042 fa szerepel az összesítésben – számolt be a végeredményről Kovács Ernő.

Ebből 556 a dió-, 148 a körte-, hat a naspolya-, négy a berkenyefa. Ezeken kívül 154 cseresznyefa is rendszeresen ad gyümölcsöt a pincetulajdonosok örömére.

– 340 szelídgesztenyét is összeszámoltak a diákok. Ennyi fa talán a tradicionális gesztenyetermő vasi vidékeken sincs – utalt egy újabb turisztikai kitörési pontra és lehetőségre Kovács Ernő. Az összeírás után a jövőben tájfajta gyümölcsfák ültetését is elkezdi az önkormányzat. Nagy eséllyel kerül majd a földbe a vadkörte. Tervezik ugyanis, hogy a Hegyhát pálinkája brandet a vadkörte köré építik fel a későbbiekben. A remények szerint vidékfejlesztési és szőlőhegy-rehabilitációs pályázatokból összesen 300 fát ültetnek majd. A hegyi területek mellett kerülnek gyümölcsfák a szőlőhegyre vezető út mentére és a falu tündérkertjébe.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!