Gazdaság

2017.04.07. 17:30

Nemzeti Konzultáció indul - A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Szombathelyen járt

Szombathely - Mozgalmas programot tudhat maga mögött Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki pénteken megtekintette a szombathelyi fejlesztéseket, és beszélt a Nemzeti Konzultációról is. Tuzson Bence a Vas Népe szerkesztőségébe is ellátogatott, ahol interjút adott a Vas Népének. Az államtitkár hangsúlyozta: azért van szükség a Nemzeti Konzultációra, mivel fontos, hogy Brüsszelben is megértsék, mi a véleményük a magyar embereknek.

Mehlhoffer Tamás

Tuzson Bence a Vas Népe szerkesztőségébe is ellátogatott, ahol interjút adott lapunknak. Az államtitkár hangsúlyozta: azért van szükség a Nemzeti Konzultációra, mivel fontos, hogy Brüsszelben is megértsék, mi a véleményük a magyar embereknek.

Dr. Puskás Tivadar, Tuzson Bence, Majthényi László és dr. Hende Csaba
Fotó: Szombathelyi önkormányzat

Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár egyebek között a Nemzeti Konzultáció részleteiről is beszélt a vas Népének adott interjújában.

- A Nemzeti Konzultáció viszonylag újnak számít Magyarországon. Bevált ez a műfaj?

- Egy ország politikája csak akkor lehet sikeres, ha az az emberek véleményén alapul. Ezért kell megtalálni azokat a lehetőségeket, amikor valóban hangot tudnak adni az állampolgárok a saját véleményüknek is. Erre nagyon jó a Nemzeti Konzultáció.

Fotó: Szombathelyi önkormányzat

- A mostani, "Állítsuk meg Brüsszelt!" kampány milyen felhatalmazást nyújt a kormánynak?

- Sokszor természetesnek tekintünk bizonyos kérdésekre, ilyen például a migráció ügye, azonban a jelenség napról napra visszamászik az ablakon. Ma például Stockholmban történt tragédia, egy teherautó járókelőket gázolt el, most már hivatalos, hogy terrortámadás történt. A magyar kormány nevében ezúton is szeretnénk kifejezni a részvétünket az áldozatok családjainak. Láthatjuk, hogy egyre több olyan eset van Európában, amely szoros összefüggésben van a migrációval és a terrorizmussal. Folyamatos állásfoglalásra van tehát szükség, már csak azért is, mert Brüsszel számos kérdésben szeretné másfelé vinni a jövőt. Támadják az országot, hogy miért a határzónában akarjuk lefolytatni a menekült-eljárásokat, ők maguk szeretnék szabályozni az adó- és rezsicsökkentést, és támadják a munkahelyteremtő intézkedéseket is. Fontos arról is szólni, hogy igenis vannak az országban olyan nemzetközi szervezetek, amelyek az illegális bevándorlókat, akárcsak az embercsempészek, törvénytelen tevékenységekre ösztönzik. Ráadásul egyre több az olyan külföldről támogatott, magát civilnek valló szervezet, amely direkt módon avatkozik be hazánk politikájába. Azt viszont rendszeresen eltitkolják, kik finanszírozzák őket, és mi a valódi céljuk. A Nemzeti Konzultáció egyebek között e kérdésekkel kapcsolatban kéri ki a magyar emberek véleményét.

- Egész napos látogatáson vett részt Szombathelyen. Milyen a benyomása a városról?

- Régi, mély kultúrával rendelkező város Szombathely, egyedülálló az országban, hiszen már az ókorban is lakták, 1777-ben pedig már püspökség működött itt. Ezért is örülök, hogy a mostani támogatásoknak köszönhetően ezeket a történelmi emlékeket meg tudják mutatni az ide látogatóknak. Szombathely gazdaságilag is erős város, gondoljunk csak a 2,27 százalékos munkanélküliségi rátára, a duális képzés sikerére, vagy éppen az erős gazdasági lábon álló helyi vállalatokra.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteken szerkesztőségünkbe is ellátogatott
Fotó: Unger Tamás

- Délelőtt számos fejlesztést megtekintett, egyebek között az épülő Berzsenyi teret és a Romkertet is. A helyszínen sok más mellett a közlekedési infrastruktúra további fejlesztéséről is beszélt. Megtudhatunk erről részleteket?

- Vannak elképzelések, tervek a jövő vonatkozásában. A 86-os főút fejlesztésével az volt a cél, hogy azt a gazdasági, oktatási és kulturális központi szerepet, amelyet Szombathely betölt a térségben, tovább lehessen erősíteni. Az volt a cél, hogy logisztikailag is olyan helyre kerüljön Magyarország és Európa vérkeringésében a város, ami alkalmassá teszi arra, hogy ezeken a területeken tovább fejlődjön. Továbbra is napirenden van az M86-os út déli bővítése, valamint a város összekötése az S31-es autóúttal Kőszegen keresztül. A tervezés folyamata zajlik jelenleg. Fontos, hogy ezeket a kérdéseket mindig fókuszban tartsa a város.

- Láthatóan zajlik a kampány, az Ön látogatásával párhuzamosan az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László az egyik lakótelepen tart utcafórumot, és megjelentek a Jobbik óriásplakátjai is. Hogyan határozná meg ebben a közegben a kormánypárt szerepét?

- Az ellenzék küszködik a saját problémáival. Rajtunk van az a felelősség, hogy egy országot kormányozzunk, ezért nem szabad azzal foglalkoznunk, hogy mások mit mondanak rólunk, vagy éppen magukról. Az ország biztonsága, a gazdaság megerősítése, a munkahelyteremtés a legfontosabb feladatai a következő időszaknak. Miközben az ellenzék a saját dolgaival foglalkozik, mi továbbra is az ország fejlesztésére koncentrálunk. A legjobb kampány a jó kormányzás. Ha az emberek látják, hogy Magyarországon erősödik a gazdaság, és már nemcsak hogy lehet, de egyre jobban meg is éri dolgozni. Számunkra ez jelenti a legjobb kampányt, hiszen jól mutatja, hogy mire képes a Fidesz-KDNP kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!