Gazdaság

2016.07.14. 10:12

Uborkaszezon a szombathelyi vásárcsarnokban - A dinnye még görög, a bab úszni tanul

Szombathely – Készülhet a kovászos uborka: szép a szombathelyi vásárcsarnok kínálata és nem is drága. Kaprostul kétszáz forintból kijön két kisüveg savanyúság. A görögdinnye még görög, talán a jövő héten már magyar gyümölcsöt árulnak Szombathelyen.

Bakos Ágnes

– Ezt már a jég után szedtem, de ilyen nagyokat többet is kettévágott – mutatta a hatalmas uborkáit Szalainé. Gencsapátiban van a kertje, érik az uborka és szedi is, amit nem vert el a keddi jégeső.

– Hogy mennyi lesz még az kérdéses. Nézze, itt vannak a rendelések, mindenkinek mondtam, hogy két-három hét múlva kiderül, mi maradt a földön – magyarázta a jégkárt a termelő, aki már 17 éve hozza a zöldségeit és gyümölcseit a piacra. Azt mondta, a „bab éppen úszni tanul”, olyan sok a víz a földön. A hagyma jól van: egy friss csomót száz forintért ad, aki pedig uborkára iratkozott fel nála, az 250 forintért kapja kilóját. Kicsit arrébb kétszáz forint az apróbb és 180 forint a nagyobb darab kovászolni való, kilónként.

Harasztovics László Bozzaiból hozta az uborkáját, az ő kertjét kikerülte a keddi jégverés, nincs panasz a termésre, inkább a keresletre. Azt mondta, talán a hétvégén jobb lesz a forgalma, ilyenkor hét közben úgyis mindig gyengébb a vásárlói kedv.

– Segítsen, nekem ebből kell öt-tíz darab – mutatott a kisebb uborkakupacra Horváth Jánosné. Gyakorlott háziasszony, tudja, mennyi fogy majd a kovászos uborkából, ezért nem is kilóra számolja a zöldséget. Két kis üveggel készít, öt-öt kisebb uborkára van szüksége. Meg persze egy csomó kaporra, virággal együtt.

– Leteszem az üveg aljára a kaprot, meg a borsot, rá az uborkát, sós langyos vízzel felöntöm, a tetejére is teszek kaprot, aztán száraz kenyérrel letakarom, mehet a napra, egy-két nap alatt megvan – diktálta Horváthné a kovászos uborkája titkár. Az sem mellékes, hogy 180 forintból kijöttek a hozzávalók, persze azt nem számolva, hogy só és bors, meg egy kis szikkadt kenyér egyébként is van a háztartásban. Vannak, akik ha nem is darabolják az uborkát, de javasolják, hogy hosszába be kell vagdosni a zöldséget a kovászoláshoz, hogy jobban átjárhassa a sós víz. Van, aki mindenképpen tesz az üvegbe egy-két gerezd fokhagymát. Vannak háziasszonyok, akik szerint a kenyeret érdemes liszttel helyettesíteni az érleléshez. Az is nagyon fontos, hogy ne csak a kapor levele és szára, hanem a virága is az üvegbe kerüljön. A kaprot húsz forint körül adják a termelők és a kereskedők a piacon. Nem szabad hagyni kiszáradni a zöldséget: ha elforrja a vizét az üvegből, azt mindenképpen pótolni kell – ezt is többen tanácsolják, ahogy azt is, hogy éretlen szőlőfürttel és szőlőlevéllel érdemes fűszerezni a kovászos uborkát. A zöldségek java hazai, de a gyümölcsöknél még nem ez a helyzet. Például a héten még görög a görögdinnye, 220 forintért adják kilóját. A jövő keddre várják a hazai dinnyét, de, ahogy a kofák egymás között beszélték: "Várjuk ki a végét, nehogy az Alföldön jégverés legyen".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!