Gazdaság

2017.06.25. 17:14

Új jövedéki törvény jön

KÖRKÉP Július 1-jétől változik a jövedéki törvény, sok minden egyszerűsödik. Három hónapig biztosan nem emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója.

Budai Dávid

Tavaly fogadta el az Országgyűlés az új jövedéki törvényt, amely számos változást hoz a jövedéki szabályozásban, és amelyet július 1-jétől kell alkalmazni.

Az egyik legfontosabb egyszerűsítés, hogy a sokféle adóraktári engedélytípus helyett egyféle adóraktári engedély lesz, azonban jövedéki termék az adófizetésig továbbra is adóraktárban állítható elő és tárolható. Új tevékenységként jelenik meg a kisüzemi bortermelő, aki bérmunkát, bértárolást nem végezhet és csak előzetes bejelentést követően szállíthat bort más adóraktárnak. Lényeges változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy a jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be. Kivétel az adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől történő beszerzés, maximum 200 ezer forintig. A jövedéki törvényben meghatározott esetekben változatlanul jövedéki biztosítékot kell nyújtani. A fix összegű jövedéki biztosíték mellett azonban megjelenik a változó összegű jövedéki biztosíték fogalma is. Ez kedvezmények alkalmazását is lehetővé teszi, ezáltal akár az eredeti jövedéki biztosíték összege alacsonyabb is lehet. További jelentős változás, hogy július 1-jétől az adóraktár-engedélyeseknek napi bontásban kell adatot szolgáltatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Az ügyintézésekhez szükséges elektronikus nyomtatványok, illetve az új jogszabállyal kapcsolatos információs füzetek és egyéb tájékoztatók elérhetők a nav.gov.hu oldalon.

Egy éve él a törvény, miszerint ha a Brent olaj ára egy adott negyedévben ötven dollár alatt van átlagosan, akkor emelkedik a benzin és a gázolaj jövedéki adója. Megéltünk már csökkentést és emelést is, ezúttal azonban szerencsénk volt: a NAV tájékoztatása szerint az olaj ára átlagosan: 51,257 dollár volt, így július 1-jétől szeptember 30-áig nem változik a jövedéki adó mértéke, vagyis benzin esetében öt-, gázolaj esetében tízforintos áremelést úsztunk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!