Gazdaság

2013.08.28. 13:55

Új termékek gyártása indul a LuK Savariában Szombathelyen

Lezárult az LUK Savaria Kft. uniós támogatással megvalósult fejlesztése, de további befektetést tervez a társaság.

Kupi Györgyi

Szerdán zárult az LuK Savaria Kft. egymilliárd forintos, uniós és magyar állami támogatással megvalósult, összesen 3,3 milliárd forintos beruházásának fizikai megvalósítása. Két üzemcsarnok épült, ötszázzal nőtt a munkavállalók száma, és három újabb termék gyártásához szükséges berendezéseket hoztak Szombathelyre.


Az LuK Savaria azonban nem áll meg itt, a következő három évben további hetven millió euró értékben állítanak be gépeket, és a munkatársak létszámát is bővítik, 2014-re 2500 főre. A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ és a megyeszékhely gazdasági életének fontos szereplője, az LuK, a Schaeffler Csoport legnagyobb külföldi leányvállalata lett ezzel a beruházással – jelentette ki Michael Reinig ügyvezető igazgató, aki megköszönte a helyi vállalkozások és más együttműködő szervezetek munkáját és az uniós és állami támogatást. Ezt a csarnok felépítéshez használták fel.

Összesen húszezer négyzetméternyi üzemcsarnok, ötszázzal több munkatárs, három újabb termékgyártása: ezzel összegezhető az LuK Kft. most zárult 3,3 milliárd forint összköltségű beruházásának eredménye. Ennek kereken egyharmadát, egymilliárd forintot az Európai Unió és a magyar állam állta.


Michael Reinig igazgató a vendégeket kalauzolja az új csarnokban. Középen Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere (Fotó: Ohr Tibor)

A projekt megvalósításának úgynevezett fizikai szakasza lezárult, a csarnok áll, a gépek és az emberek termelnek, hogy hogyan és mit, azt Michael Reinig ügyvezető mutatta meg a jelenlévőknek. Az igazgató összegezte a fejlesztés lépéseit, az elképzeléstől a megvalósításig. A beruházással a Schaeffler Csoport legnagyobb, külföldön működő leányvállalata a szombathelyi LuK Savaria lesz év végére, amikor a létszám eléri a 2100 főt.

Reingig igazgató szerint nem csak ez jelzi a tulajdonosok bizalmát, hanem az is, hogy három újabb termék gyártását helyezték a vasi megyeszékhelyre: itt készül a Volkswagenek dupla kuplungja, a kuplungkinyomó rendszer, és itt fogják gyártani a csillapított ékszíjtárcsát – ez teljes egészében „helyi” termék lesz. – A fejlődés nem áll meg, a fejlesztéseket folytatni fogjuk az LuK jól képzett, szorgalmas munkavállalóival. 2016-ig újabb hetvenmillió euró értékű gép érkezik - mondta az igazgató.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntőjében utalt arra, hogy a város-vezetés és az itt működő nagyvállalatok együttműködése hozzájárult ahhoz, hogy a térség az ország egyik legerősebb járműipari centrumává vált. Megemlítette, hogy míg a nemzetközi és a hazai gazdaság stagnál, a nyugat-dunántúli fejlődést mutat. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő utalt arra, hogy már vannak jelei, hogy a nagyvállalatok fejlesztései húzzák magukkal a kis-és középvállalkozói szektort is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!