Gazdaság

2016.04.27. 13:00

Új út a munkaerő-piacra - Kik lehetnek támogatottak?

Szombathely - Tájékoztató előadásokkal indult az Út a munkaerő-piacra című program a megyeszékhelyen. Országos összevetésben jók a vasi munkaügyi mutatók, de van még felzárkóztatási feladat, például a közfoglalkoztatásból kikerülő álláskeresőknél. A külföldi munkalehetőségek is bekerültek a programba.

Bakos Ágnes

- Az éppen ötéves Alaptörvény „Szabadság és felelősség" fejezetében szerepel az, hogy aki dolgozni akar, az dolgozhasson Magyarországon, erre törekszik a kormány és ez a program is ezt a célt szolgálja - hangsúlyozta Harangozó Bertalan kormánymegbízott.

Az úgynevezett GINOP keretből jut forrás a munkaerő-piaci lehetőségek bővítésére az egész országban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálja a 2018. december végéig tartó projektet, a megyei kormányhivatalok a konzorciumi partnerek, így a Vas Megyei Kormányhivatal is. - Komplex, személyre szabott és helyi munkaerő-igényekhez igazított támogatásokról van szó - összegezte a kormánymegbízott.

Több célcsoportot is támogat az európai uniós forrásból az Út a munkaerő-piacra című program. A 25 és 64 éves korosztály minden tagja támogatott lehet. Az alacsony iskolai végzettségűek, a gyermekgondozásból visszatérők, valamint a tartós munkanélküliek is. A tanácsadástól a képzések támogatásán át az útiköltségek térítéséig, valamint a munkaadók támogatása is szerepel a programban. Vas megyére 2,3 milliárd forint jut, és szám szerint 2335 embert kell megszólítani, és bizonyos mértékig bevonni a programba. - Kiemelten figyelünk a munkaadók igényeire a képzésekben is - húzta alá Harangozóné Vígh Ilona, a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezetője. Elmondta, hogy elsődlegesen a versenyszférában való elhelyezkedést célozzák, ahhoz igyekeznek hozzásegíteni a programba vont munkanélkülieket.

Új elem az eddigi uniós munkaerő-piaci programokhoz képest a közfoglalkoztatottak visszavezetése az elsődleges munkaerő-piacra. Újdonság az is, hogy beemelték a programba az EURES szolgáltatást, a külföldi munkaerő-koordinálást - erről beszélt Káli Eszter, a Nemzetgazdasági Minisztérium Program Végrehajtási Osztály projektmenedzsere. Aki keres, az talál állást Vas megyében - legalábbis ezt mutatják a szabad munkahelyek, amelyekről Serman Lajosné, a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály szakreferense adott számot.

- A támogatás nélkül meghirdetett új üres álláshelyek száma az országon belül csak Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben nőtt az idén - emelte ki az adatsorokból. A közfoglalkoztatás Vas megyei mutatói vegyesek - derült ki a táblázatokból. Egyrészt: idén, havonta 2500 közfoglalkoztatott dolgozott a megyében. Másrészt a tavaly közmunkában foglalkoztatottak mindössze 18 százaléka dolgozik jelenleg, vagyis került vissza az elsődleges munkaerő-piacra. Ezen az arányon (is) javítana a projekt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!