Gazdaság

2014.10.31. 12:24

Újabb ígéret a kiskertet használóknak

Szombathely - November 13-án kormány elé kerül a földforgalmi törvény módosítása - jelentette be Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

Simon Erzsébet

- A kormány eltökélt szándéka, hogy rendezze az önkormányzati tulajdonú kiskertek haszonbérleti szerződését - mondta Harangozó Bertalan.  Szombathelyen is vannak lejárt bérleti szerződések, és a májustól hatályos földforgalmi törvény vonatkozó paragrafusa szerint földhasználati jogot földműves vagy mezőgazdasági termelőszervezet szerezhet. Több kerthasznosítási egyesületnek  szeptember végén lejárt az ötéves bérleti szerződése, az önkormányzat pedig a törvény alapján nem hosszabbította meg a kontraktusokat.

Harangozó Bertalan úgy fogalmazott, hogy a földforgalmi törvény 40. paragrafusa a tervek szerint kiegészül az alábbiakkal: "A települési önkormányzat tulajdonában álló föld földhasználati jogosultságát a földművesnek nem minősülő belföldi természetes személy és tagállami állampolgár, valamint mezőgazdasági termelőszervezetnek nem minősülő civil szervezet is megszerezheti."

A módosítástervezet indoklásaként elmondta: számos önkormányzat tulajdonában található - tipikusan zártkert jellegű - földnek minősülő ingatlan, amelyet az önkormányzat haszonbérlet útján hasznosít, azonban a bérlők szociális földprogramban működnek közre, vagy csak a maguk szükségleteinek kielégítését célzó mértékű termelést, illetve hobbitevékenységet folytatnak, de nem felelnek meg a földművesekre, illetve a mezőgazdasági termelőszervezetekre vonatkozó előírásoknak. Őket illetően nincs agrárpolitikai indoka a földműves, valamint a mezőgazdasági termelőszervezeti státusz szerzési feltételként való előírásának.

A Szombathelyi Járási Földhivatal a napokban kipostázta az érintetteknek a haszonbérletről szóló törlési dokumentumot. Ezzel kapcsolatban Harangozó Bertalan annyit mondott, a jelenleg hatályos törvények szerint cselekedett a hivatal. Saját véleményeként hozzátette: talán túlzott ügybuzgalommal dolgoztak a munkatársak, hiszen ha várnak kicsit, megkímélhették volna az érintetteket az izgalmaktól. Hangsúlyozta: november 13-án a kormány elé kerül a tervezet, és ha a parlament elfogadja, megoldódik a kiskertprobléma. Felidézte azt is, hogy Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése szeptember 26-án hozott határozatában "kinyilvánította azon szándékát, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő, az ingatlan-nyilvántartásban kert, gyümölcsös és szántó művelési ágban nyilvántartott földterület használati jogát a jövőben is változatlanul, önellátó kiskertművelés céljára, magánszemélyekkel, valamint egyesületekkel kötött földhaszonbérleti szerződések keretében kívánja hasznosítani."

Az is benne van a határozatban, hogy földhaszonbérleti szerződések megszűnését követően az érintetteknek 2014. december 31-éig nem kell elhagyniuk az általuk szeptember végéig bérelt földterületet.

Jelenleg Szombathelyen több száz kiskerthasználó van bizonytalanságban. Egyfelől hittek az önkormányzatnak, ugyanakkor sorra érkeznek a földhivatali törlések.

Kérdésünkre, vajon miért nem oldották meg a problémát az illetékesek korábban, hiszen kormányoldali ígéret már májusban volt erre, Harangozó Bertalan nem tudott válaszolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!