Gazdaság

2014.01.09. 09:20

Uniós célkitűzés

Vas megye - Az Európai Unió lisszaboni döntésében fogalmazta meg azt a célkitűzést, amely szerint 2020-ra a tagállamok kutatásra, fejlesztésre szánt ráfordításai érjék el a GDP-jük három százalékát.

Kelemen Attila

A kutatás-fejlesztés fontos szerepet játszik a gazdasági fejlődésben, a versenyképesség fokozásában.

2011. évi adatok alapján a magyarországi régiókban az ott megtermelt GDP 0,6–1,6 százalékát fordították kutatás-fejlesztési tevékenységre, a legalacsonyabb hányadát Észak-Magyarországon, a legmagasabbat pedig Közép-Magyarországon. 2012-ben az összes K+F ráfordítás kétharmadát, 238,7 milliárd forintot a vállalkozási kutató-fejlesztő helyeken költötték el, amely az egy évvel korábbit 14 százalékkal haladta meg. Ugyanakkor a felsőoktatási kutatóhelyeken a 2011. évinél 1,4 százalékkal, a kutatóintézetekben egy százalékkal kevesebb, azaz 67,0, illetve 52,5 milliárd forintot biztosítottak kutatás-fejlesztésre.

Azokban a térségekben, ahol a vállalkozások kutatási tevékenysége jelentős (Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld), ott a forrásszerkezetben is nagyobb súlyt kapnak a vállalkozói hozzájárulások.

Az államháztartási források szerepe két régióban, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön haladta meg a vállalkozásokét. 2011-hez képest Nyugat-Dunántúlon Győr-Moson-Sopron megyében a vállalkozói, Közép-Dunántúlon a külföldi források bővülése jelentősen élénkítette a K+F tevékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!