Gazdaság

2017.03.20. 18:10

Napjainkban még mindig az idősebbek kezében van a cégek többsége

Szombathely - Uniós forrásokból ösztönöznék a fiatalokat a vállalkozóvá válásra. Egy huszonéves hölgy szerint a vállalkozás is egyfajta kihívás Magyarországon.

Turbók Attila

- Szeretem a kihívásokat, és vállalkozó szelleműnek tartom magam, így megpróbálok vállalkozóként érvényesülni - jelentette ki lapunknak Geisz Noémi. A 28 éves hölgy európai uniós pályázatokból szerezné meg vállalkozásának forrásait, ötletéhez nemrég egy szombathelyi rendezvényen kapott segítséget.

Noémi tervei nem mindennaposak a mai Magyarországon. A magánzói lét egyelőre nem túl népszerű a fiatalság körében, és a statisztikák sem a legszebb eredményeket hozták ebben a témában a hazai, fiatal vállalkozók szempontjából. A 18-40 év közöttiek tulajdonában valamivel több, mint 87 ezer vállalkozást tartottak nyilván a céginformációs rendszerek, ugyanakkor az Opten adataiból az is világosan látszik, hogy a kizárólag az idősebb korosztályhoz tartozó üzletemberek által irányított cégek száma jelentős túlsúlyban maradt 2016-ban is. A részleteket tekintve elmondható, hogy az 55 év felettiek mintegy 72 ezer céget igazgattak, a 60 év felettiek majdnem 43 ezret, 19 ezer vállalat esetében pedig a vezetés kivétel nélkül 65 év feletti vállalakozókból áll. E statisztikák jelzik, hogy a fiatal pályakezdők egyelőre a biztosabbnak tartott alkalmazotti létet részesítik előnyben, Geisz Noémi korosztálya nem tolakodik a vállalkozói igazolványért. Annyit azért a fiatal hölgy is megjegyzett, hogy családjában is van vállalkozó, így nem ismeretlen számára ez a megélhetési forma. - Van némi képem egy vállalkozásról, még ha ez önmagában nagy kihívást is jelent Magyarországon - mondta Noémi. Segítséget most az uniós támogatásokon keresztül is kaphatnak a fiatal vállalkozójelöltek.

Bányai Péter projektvezető és Geisz Noémi. Egyelőre kevés a fiatal a vállalkozók között Fotó: Vágusz Erna

A minap éppen Szombathelyen, a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szervezésében tartották a Segítünk indítani - Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Nyugat-Dunántúli Régióban elnevezésű projekt információs napját, amelyen a résztvevők tájékoztatást kaphattak a vállalkozói attitűddel rendelkező, fiatal álláskeresők számára elérhető támogatási formáról.

- Számos felmérésen, teszten vettünk részt, ám a legfontosabb, hogy a támogatandó fiatalokat tapasztalt szakemberek segítik eligazodni a pénzügyek, a jog és a gazdaság útvesztőiben - mondta Geisz Noémi. El is kél e segítség, hiszen az Európában uralkodó trendekhez hasonlóan Magyarországon is az egyik legnagyobb társadalmi gond az ifjúsági munkanélküliség. Ezt olyan módon is mérsékelni lehet, ha a fiatalok vállalkozóvá válását ösztönzik. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány közös projektjének célja a nyugat-dunántúli régió területén új egyéni vagy mikrovállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező, 18-30 év közötti fiatalok felkészítése.

- Az üzleti terv kidolgozásához is segítséget nyújtanak a projekt szakértői, tanfolyam, tanácsadás, mentorálás formájában - tájékoztatott a fiatal jelölt, aki hozzátette, hogy ő az egészségügyben szeretné a megszerzett tudást kamatoztatni.

A képzési programokat eredményesen teljesítő, jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező fiatalok újonnan alapított vállalkozásai ezt követően már hozzáférhetnek a pályázat útján elérhető, 90 százalékos támogatási intenzitású, maximum 3 millió forintnyi vissza nem térítendő összeghez.

A rendezvényen részt vevő érdeklődők a program részletei mellett előadásokat hallhattak a cégalapítás jogi hátteréről, a vállalkozások számára jelenleg nyitott és hamarosan megnyíló pályázati forrásokról és egyes hitelprogramokról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!