Gazdaság

2015.05.14. 11:37

Vállalkozása van? Akkor legyen résen: 2020-ig 12 ezer milliárd forintnyi pályázati forrás érkezik az országba

Szombathely - Óriási lehetőség előtt áll a magyar gazdaság: a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban 12 ezer milliárd forint forrás érkezik az országba. Heteken belül tömegesen jelennek meg a pályázatok, amelyek elsősorban a vállalkozói szektornak szólnak. Erről tartottak konferenciát Szombathelyen, ahol majdnem kétszáz érdeklődő jelent meg.

Ez év végéig zárulnak le az előző uniós költségvetési ciklus nyertes pályázatai. Hat év alatt 7500 milliárd forintot sikerült lehívni a Magyarországnak szánt keretből. A 2014-2020-as időszakban ennek csaknem kétszeresére lesz lehetőség. Még ebben a hónapban több mint 130 új pályázatot írnak ki a már elfogadott hét operatív program keretében. (Idén összesen tíz lesz, három még jóváhagyásra vár.)

- 2014-ben és 2015-ben körülbelül 2 ezer milliárd forintot lehetne lehívni, de mivel tavaly még nem fogadták el az operatív programokat, és a pályázatokat sem írták ki, most jön az igazán intenzív időszak. Soha ennyi támogatás nem érkezett még az országba. Még ebben a hónapban tömegesen jelenhetnek meg a pályázatok, több mint 130 kiírásra lehet számítani, amelyek esősorban a kis- és középvállalkozások számára hozzák el a fejlődést esélyét - mondta el Demcsák Lajos szervező, a Piac és Profit című lap igazgatója.

Forrás: Szombathelyi Médiaközpont

A hétállomásos konferenciasorozat utolsó előtti helyszíne volt Szombathely. Nagy volt az érdeklődés. A jelenlévők tájékozódhattak a kiírások várható időpontjáról, jellegéről, arról, hogy milyen megoldások tehetik könnyebbé az eljárást, elszámolást, milyen új intézményhálózat segíti az exporttevékenységet, valamint kedvező hitel- és támogatási lehetőségekről is szó esett.

- Fontos, hogy ezeket a forrásokat jól használjuk fel. Elsődleges cél a gazdaságfejlesztés, hiszen ez mindennek az alapja. Ha a gazdaság jól teljesít, stabil és erős, akkor tud egy város jóléti beruházásokat megvalósítani. A hétfői rendkívüli közgyűlés elfogadta Szombathely Integrált Települési Programját, amelyben ugyancsak a gazdaság fejlesztése a fő prioritás - mondta el köszöntőjében Illés Károly alpolgármester.

Magyarország vállalta, hogy 2020-ig 75 százalékra növeli a foglalkoztatottságot, 14,6 százalékra bővíti a megújuló energiák részesedését az energiafelhasználásban, 30,3 százalékra emeli a felsőfokú végzettségűek arányát, és 450 ezer fővel csökkenti a szegénység által fenyegetett lakosság létszámát. A pályázati programok megvalósításában ezeket kell majd szem előtt tartani.

A következő hat évre szóló uniós forráskeret 60 százalékát gazdaságfejlesztésre lehet felhasználni. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) hamarosan megjelenő pályázatai elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak szólnak. A támogatást munkahelyteremtésre, a versenyképesség és a hatékonyság növelésére, energetikai fejlesztésre, innovációra, a gazdasági együttműködések bővítésére lehet fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!