Gazdaság

2015.05.17. 09:23

Várhatóan nem drágulnak az üzemanyagok a jövő héten – nagy a szórás a töltőállomások árai között

Csupán néhány dolláros sávban mozgott az olaj árfolyama a héten, miközben a finomított termékek árában sem történt érdemi elmozdulás – véli a GKI Gazdaságkutató Zrt. Heti átlagban a dollár-forint jegyzések alig mozdultak, 270 forint körül kereskednek egy amerikai dollárral a bankközi devizapiacon.

Bakos Ágnes

A két tényező alapján várhatóan nem változnak az üzemanyagárak a jövő héten a hazai töltőállomásoknál.

Néhány forintos áremelés vagy árcsökkentés egyébként sem mutatkozik jelentősen – csak az országos átlagárban. Az átlag-számok szerint, most egy liter benzint 375 forintért vehetünk, gázolajat 380 forintért tankolhatunk, de nagyok a különbségek.

Az árakat összehasonlító portál, a holtankoljak.hu adatbázisa szerint az országban 360 és 412 forintért is mérnek benzint, attól függ, hol van a benzinkút - természetesen az autópályák környékén a legmagasabbak az árak. Gázolajat 352 és 409 forintért is vásárolhatunk.

Fotó: Szendi Péter

Vas megyében is viszonylag nagy a szórás.

Szombathely harminc kilométeres körzetében 371 és 379 forintért is mérnek 95-ös oktánszámú benzint – érdekes, hogy a legolcsóbb és a legdrágább kút is Szombathelyen van.

A dízelüzemanyagnál még nagyobbak a különbségek: 364 és 379 forintért is árulnak egy liter gázolajat Vas megyében. A legolcsóbb, a dízel szempontjából egy sárvári kút.

Legutóbb szerdán, május 13-án volt árváltozás a hazai töltőállomásoknál: akkor kettő forinttal csökkent a benzin ára.

A 95-ös literenkénti átlagára tavaly szeptember és idén január között mintegy száz forinttal csökkent – azóta viszont fokozatosan, ötven forinttal emelkedett. Hasonló volt az ármozgás a dízelnél: körülbelül száz forintot mérséklődött, aztán az utóbbi hetekben harminc forintot drágult a gázolaj.

A magas ár persze relatív: két éve ilyenkor 450 forint körül vásárolhattunk benzint és ennyibe került a gázolaj, 2012 elején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!