Gazdaság

2017.01.09. 18:55

Elképesztően alacsony a munkanélküliek száma Vas megyében!

Szombathely - Vas megye a 2 százaléknyi álláskeresőjével az egyik legjobb uniós statisztikát produkálja.

Turbók Attila

Játsszunk el a gondolattal, hogy milyen jó Vas megyeinek lenni! Ehhez nem kell sem a jelenkort, sem a tényeket elferdítenünk, elég a statisztikákat elővenni és mindjárt kiderül, hogy európai viszonylatban lekörözünk nálunk sokkal fejlettebb országokat is. Ez a terület pedig nem más, mint a munkaerőpiac.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, novemberben közölt adatai szerint ugyanis nem sokkal, de négyezer alá csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Vas megyében. Az adat még tavaly novemberi, de a szolgálat a 2016-os évre már nem ad ki ennél frissebb adatot, és amúgy is csak január elejét írunk. Elmondható tehát, hogy 3987 álláskereső van jelenleg Vas megyében. Ha a munkaképes korú lakossághoz viszonyítjuk az álláskeresők számát, akkor ez az adat a statisztikákban 2,25 százalékos relatív munkanélküliséget jelent. Ez utóbbihoz hozzá kell tenni, hogy a megye jelenlegi aktív, munkaképes lakossága 177 ezer 418 fő. A dolgozni tudó lakosság egy évvel ezelőtt kicsivel nagyobb számban képviseltette magát, akkoriban kevéssel több mint 179 ezer volt a munkaképes vasi ember. Az akkori statisztikai arányok is más képet mutattak: a 4665 regisztrált munkanélküli 2,6 százalékos álláskeresői aránynak felelt meg. A mai büszkeségünk alapját azonban jelölje csak a legfrissebb, 2,25 százalékos adat. Miért is e büszkeség? Mert Vas megye ezzel messze megelőzi az Európai Unió legjobb országait, nem is akárhogyan.

Grafika: Tóth Szabolcs

Hiába ugyanis a tavaly év végi csökkenés, az Eurostat adatai szerint novemberben 8,3 százalékos (októberben 8,4) volt a munkanélküliség az Európai Unióban. Hol van ez a Vas megyei két százaléktól?

Az Európai Unió hivatalos adatait kibocsátó statisztikai hivatal becslése szerint 2016 novemberében 20,429 millióan kerestek állást a kontinens uniós tagállamaiban, 1,552 millióval kevesebben, mint egy évvel korábban, amikor a bűvös kilenc százalékot is elérte a munkanélküliség. A részletes jelentést megnézve, már országokra is lebontják az álláskeresői listát, és Vas megyének még itt sem kell szégyenkeznie. Eszerint a legkevesebb álláskeresővel Csehország büszkélkedhet, a maga 3,7 százalékos munkanélküliségi arányával. A sör egyik hazáját a másik követi: a dobogó következő fokán Németország áll 4,1 százalékos munkanélküliséggel.

A lista következő tagja Magyarország, ahol tavaly novemberben a lakosság 4,6 százaléka keresett aktívan munkát. Tehát dobogósok vagyunk, annyit hozzátéve, hogy ezekben az adatokban természetesen a közfoglalkoztatás mint aktív munka szerepel. Annyi megjegyezhető, hogy végül is ők is dolgoznak. Az arányszámok azonban így is figyelemre méltóak nemcsak hazánkban, hanem szűkebb pátriánkban, Vas megyében.

A legmagasabb munkanélküliséget Görögországban (23,1 százalék) és Spanyolországban (19,2) mérték. Az azonban még ennél is riasztóbb tény, hogy az unióban a 25 évnél fiatalabbak körében 18,8 százalékos a munkanélküliség, ami 4,280 millió élerterős munkavállalót jelent. A magyarok egy kicsit itt is jobban állnak, a 12 százalékos aránnyal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!