Gazdaság

2014.09.09. 10:54

Vas megyében is egyre több az erdő

Száz év alatt Magyarország megduplázta fás területeinek számát. Vas megye csaknem 30 százalékát borítja erdő.

Némethy Mária

Őrségi erdő. Fotó: Szendi Péter

A Nemzeti Erdőprogram alapján - amely része a nemzeti vidékstratégiának - felgyorsul az erdőtelepítések üteme, így a következő 10 év alatt várhatóan mintegy 700 ezer hektárral növekszik az erdők területe az országban, hogy az erdő által borított területek nagysága mihamarabb 20-ról 27 százalékra nőjön. Ezt mondta el a minap egy ünnepségen Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.  Egy másik adat szerint Magyarország száz év alatt megduplázta erdőterületét. Mára az ország több mint egyötöde erdő, ami az új telepítésekkel egyre csak növekszik. A magánerdők aránya lassan eléri a teljes magyar erdőállomány 50 százalékát. Mindez most mintegy 850 ezer hektár erdőt és mintegy 35 ezer gazdálkodót jelent.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. főmérnöke, Csapó György  az erdőkkel kapcsolatos első vasi adatként azt közli, hogy megyénk területét 29,1 százalékban erdő borítja, ez jobb arány, mint az országos átlag, mert az csak 22 százalékos.

Milyen arányban növekszik itt az erdő területe?  Hogyan állunk a 100 évvel ezelőttihez képest?

- Azt, hogy 100 évvel ezelőtt mi volt Vas megyében, nem tudom megmondani, mert az Trianon előtti időszak volt, és a megye területéből a békeszerződés sokat elvitt - válaszolja a főmérnök. - Egyébként a trianoni békeszerződéssel elveszett Magyarország erdőterületének mintegy 90 százaléka. A Kárpátokkal együtt az épületfa szinte teljesen eltűnt az országból. Inkább azt az adatot említem, hogy az 1980-as évek végén a megye területének 18 százaléka volt erdő.

Pályázatok segítségével új erdőtelepítésekkel növekszik az állami erdők területe Vasban.

- Ezek  most  történnek a megyében - magyarázza a főmérnök, aki elsőként a tömördi almást említi. - A csepregi állami gazdaság hajdani almását, ahová pályázati pénzből tölgyet, fenyőt, juhart telepítenek, de Sárvár és Kőszeg  térségében is gyarapítják telepítésekkel az erdőállományt, amelynek megoszlása jelenleg Vasban: 38 százalék fenyő, 29 százalék tölgy, 10 százalék cser, 8 százalék gyertyán, 7 százalék bükk, 5 százalék akác, a többi egyéb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!