Gazdaság

2016.05.29. 19:20

Vasban dolgozik a legtöbb nő - A friss adatok szerint megyénk teljesített legjobban a foglalkoztatás területén

Körkép - Vas megye teljesített legjobban 2015-ben a foglalkoztatás területén, és a női rangsorban is a legjobb az országban - derül ki abból a tanulmányból, amelyet Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója tett közzé a napokban.

Cseszkó Tamás

A most napvilágot látott adatok közül mindenképp érdemes kiemelni a számunkra talán legérdekesebbet: tavaly a foglalkoztatás területén Vas megye az év legjobban teljesítő megyéje lett. A 15-64 éves korúak 69,7 százaléka volt a múlt évben foglalkoztatott. Ha a nemeket külön vizsgáljuk, akkor a férfiak esetében 75,6 százalék, a nőknél pedig 63,7 százalék dolgozott. A megye 2015-ben a női mezőnyben is első, a férfiak rangsorában pedig harmadik helyen végzett, csupán Budapest és Győr-Moson-Sopron megye előzte meg. Látható, hogy a nők eredményei nélkül nem tudtuk volna ezt elérni. Szalai Piroska tanulmányából az is kiderül, hogy a múlt évben Vas megye foglalkoztatási mutatói Burgenlanddal azonos szintre emelkedtek: ott ugyanezen korcsoport foglalkoztatási rátája 69,6 százalék volt, közülük a nőké 64,9 százalék.

Az Eurostat nemrégiben értékelte az EU2020 stratégia foglalkoztatási területen elért félidős eredményeit, a 2010-2015 időszakot. A tag-országok közül hazánk Észtország után a második legnagyobb javulást tudta megvalósítani a stratégia fókuszában álló 20-64 éves korcsoportban. Regionális szinten Nyugat-Dunántúl az unió 274 régiója közül a hatodik legjobb lett. Megyei szintű adatokat nem közöltek, de tudható, hogy régiónkban öt év alatt Vas megye 12,1, Győr-Moson-Sopron 7,4, Zala megye pedig 8,3 százalékpontot növekedett, amiből következtethetünk, hogy a kimagasló régiós értékhez Vas megye igen jelentős mértékben hozzájárult - olvasható a szakember tanulmányában, amelyből az is kiderül, hogy 3,8 százalékos tavalyi rátájával a Nyugat-Dunántúl Európa legalacsonyabb munkanélküliségű területei közé tartozik. Az unióban az átlagos munkanélküliségi arány 9,4 százalék volt. Az ilyen mutatókkal rendelkezőket a szakemberek teljes foglalkoztatottságú területeknek tekintik, ahol az inaktívak számának csökkenése hozhat további foglalkoztatásbővülést.

Németh Ramóna kávét főz az egyik szombathelyi cég büféjében. Az országban sehol máshol nem dolgozik annyi nő, mint Vas megyébenFotó: VN-Archív

Az örömteli hírekre reagált dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője is, aki szerint az eredményekhez nagyban hozzájárult, hogy 2010-ben a kormány úgy döntött, a korábbiaknál sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a munkahelyteremtésre. - Ma már folyamatosan emelkedik a foglalkoztatottság Magyarországon, amely összhangban van a kormány célkitűzéseivel. Bővül a versenyszféra, csökkennek a munkát terhelő adók, és elindult a Munkahelyvédelmi Akció - sorolta az eszközöket a politikus, hozzátéve: külön öröm számára, hogy Vas megye az élen jár a foglalkoztatás területén is.- A Vas megyei emberek szorgalmas emberek, kitartóan tudnak dolgozni. Jómagam az egyik legfontosabb feladatomnak tekintettem, hogy biztosítsuk a térségben élőknek, hogy lehetőséghez jussanak. Míg korábban rendszeresen jöttek a fogadóórámra olyanok, akik jelezték, nem találnak munkahelyet, addig az elmúlt időszakban csupán elvétve találkozom egy-egy álláskeresővel - mondta Hende Csaba.

A KSH 2015. negyedik negyedévi foglalkoztatási adatai megyénként

- Ha megnézzük Szombathely jelenlegi helyzetét, világosan megértjük, hogy célkitűzéseink nagy része összhangban van a munkahelyteremtéssel. Ezért építjük az M86-os utat, ezért tervezzük az összeköttetést egészen Bécsig, hiszen így bekapcsoljuk a térséget a nemzetközi úthálózatba. Ezért szívügyünk a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ, a duális szakképzés és az egyetemi szintű gépészmérnök-képzés. Az Európai Unió forrásainak köszönhetően a következő időszakban is jelentős mennyiségű forrást tudunk majd fordítani a munkaerő-piaci felzárkóztatásra, a szakképzés fejlesztésére, valamint a kis- és középvállalkozások támogatására - tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!