Gazdaság

2017.01.16. 17:35

Vasban már eladták a búzát - Országos szinten előfordulhatnak zavarok

Vasalja - Országos szinten akadozó búzaexportról beszélnek a gazdák, ám Vas megyében ez nem érezteti hatását. A helyi gazdák az árral nem elégedettek.

Turbók Attila

- Az országban tapasztalható tendenciákkal szemben a Vas megyei gazdák túlnyomó részének sikerült eladnia gabonakészletét még az aratáskor, mostanra legfeljebb a már eladott és kifizetett kukorica vagy búza maradt a gazdálkodók raktáraiban - tudtuk meg Pusztavámi Mártontól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei elnökétől. A szakembert annak kapcsán kérdeztük, hogy egyes hírek szerint Magyarországon akadozik a búzaexport, és világszinten is magasak a raktárkészletek. Utóbbi a szakemberek szerint nem véletlen, a nagy termelő országok - mint például itt Európában Oroszország, az utóbbi évek legnagyobb termésátlagait produkálták.

- Beragadt az országba az exportra szánt hazai búza és kukorica, nem tudunk versenyezni az ukrán áruval - mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára, aki szerint nem várható komolyabb elmozdulás a gabona és a kukorica árában a közeljövőben. Pillanatnyilag mindkét termény a 40 ezer forintos árszint közelében van - mondta Pótsa Zsófia. A főtitkár adatait részben Pusztavámi Márton is alátámasztotta. A kamarai elnök szerint a párizsi tőzsdén 170 eurós tonnánkénti árat lehet elérni, itthon jelenleg 45 ezer forintot adnak a jó minőségű búzáért. Az elnök emellett emelkedő gabonaárakról számolt be.

- Véleményem szerint a Vas megyei értékesítéssel nincsen probléma, megyénkből közvetlenül nyugatra megy az áru - fogalmazott az elnök. Azt hozzátette: véleménye szerint az országos értékesítési gondokat esetleg a dunai szállítás akadozása okozhatja.

Csiszár István némileg megnyugodva jelentette ki: gabonájukat - ha nem is a legmegfelelőbb áron - még tavaly elpasszolták
Fotó: Szendi Péter

A kamara elnökének gondolatait Csiszár István, a Pinkamenti Gazdák Szövetkezetének elnöke is osztotta. - A gabonát - amelynek egy része lekötött áru volt - már az aratás után eladtuk, azt is hozzátéve, nem a legjobb áron - mondta a mezőgazdasági szakember. A nyári, 180 eurós tonnánkénti ár elég nyomottnak számított a 2015-ös 280 euróhoz képest durumbúzánál, míg az étkezésit 45 ezer forintos tonnánkénti áron adták. Utóbbi termék 2015-ben még 52 ezer forintért kelt el. - A minőségi gabonát megvették már, ám úgy vélem, országosan sok áru maradhatott benn, mert a tavalyi év vége, év eleje után ismét kevesebb az érdeklődés a búzára. Az információim alapján a hagyományos piacnak számító Olaszország is telített gabonával - mondta Csiszár István.

A kereskedelmi forgalom változásainak okairól is Pótsa Zsófia beszélt, aki szerint egyébként a legnagyobb gond a magyar áruval az, hogy nem tudja elhagyni az országot. A jelek arra mutatnak, hogy például a Csiszár István által is emlegetett Olaszországot az ukrán gabona árasztotta el, ezzel szemben viszont nem vagyunk versenyképesek. Ráadásul nemcsak az unión kívüli országok piacáról szorulunk ki, de elmaradozunk a számunkra hagyományosan nagy piacot jelentő Olaszországból is. Az ukránok ugyanis alacsonyabb áron tudják eljuttatni termésüket az olaszokhoz. Az alacsony vízállás és a napokban tapasztalható komolyabb jégzajlás pedig a dunai kiszállítást is jelentősen megdrágítja, ha éppen nem szünetelteti. Szakemberek szerint a tavalyi év utolsó hónapjait követően kevesebb volt gabonából a hajórakodás.

Pusztavámi Márton egy lapunknak adott interjújában úgy vélte, a jelen-legi, átvételi árak mellett az átlagtermésnél kevesebbet betakarító gazdálkodók csak veszteséggel tudnak túladni árujukon. Szakemberek szerint a világpiaci árakat - s azokon keresztül esetleg a hazai, piaci elmozdulást is - majd csak a dél-amerikai aratás fogja befolyásolni. Az ezzel kapcsolatos becslések előreláthatóan megmozgatják majd az árupiacokat is.

S ha ez még nem elég, akkor érkezett hír arról, hogy lehetnek fagykárok is, leginkább a hótakaró nélküli erős lehűlésből. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének több helyről már jelezték, hogy komolyabb kár keletkezett a búzában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!