Gazdaság

2014.11.13. 20:05

Vegyen most lakást és aztán adja is el

Megyei körkép - Lassú javulás tapasztalható az építőiparban és a lakáspiacon is Vas megyében. Annak ellenére, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az állami beruházások több mint tizenhét százalékkal növekedtek a tavalyi évhez képest, viszont az épület beruházások csaknem négy százalékkal estek vissza.

Budai Dávid

A KSH november 13-ai adatai szerint szeptemberben 7,3 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. A képet azonban árnyalja, hogy a kedvező gazdasági mutatót, az állami megrendelések növekedésével érték el. Ez a növekedés a szeptemberi adatok szerint 17,3 százalék volt. A piaci trendeket jobban mutató lakásépítések esetében viszont 3,7 százalékos visszaesés tapasztalható. A jelentés szerint az építőipari anyagok árai is 2 százalékos növekedést mutatnak.

A grafikonból kitűnik, hogy visszatértünk a tíz évvel korábbi állapotokhoz.

A friss statisztikai adatok ismeretében utánajártunk, hogy Vas megye, mennyire igazodik az országos statisztikákhoz. Elsőként megkérdeztünk több építőanyag-kereskedőt is, hogy tapasztaltak-e árnövekedést a megyében. A megkérdezettek szerint nincs komoly elmozdulás az árakban a tavalyi évhez képest, azt viszont elmondták, hogy az építőipar lassú beindulását tapasztalják, elsősorban a lakásfelújítások területén.

Az állami beruházások jelentős növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan, az ország több területén folyó útépítési, vasútfelújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze. Szárnyas János kőszegi vállalkozó megerősítette, hogy az állami megrendelésekben ők is tapasztaltak némi növekedést, viszont a tavalyi évtől eltérően, idén csak jövő tavaszig tudnak tervezni. Bízik benne, hogy utána is lesznek megrendeléseik, viszont egyelőre nem tud olyan közbeszerzési eljárásokról, amelyekkel a jövő év második felében is számolhatna. Mint azt a vállalkozó elmondta, tavaly óta némi javulást lát a magánszektor lakásépítési hajlandóságában. Ennek oka véleménye szerint az, hogy a hitelezés lassan kezd újra beindulni, hozzátette azonban, ezek a lakásépítések kizárólag saját használatú ingatlanokat jelentenek. Évek óta nem kaptak megrendelést olyan ingatlanra, amit a beruházó befektetési céllal építtetett, majd hozzá tette, évente négy – öt lakásépítésre kapnak megbízást, ezért a párszázalékos negatív elmozdulást ők nem érzékelték.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az építőipar változásai hogyan hatnak ki az ingatlanpiacra Vas megyében. Bokor Tibor, a szombathelyi Openhouse ingatlaniroda tulajdonosa szintén javulást tapasztalt, mint elmondta, idén az első tíz hónapban már körülbelül annyi ingatlan cserélt gazdát, mint 2013-ban egész év alatt. Októberben ráadásul az adásvételek száma másfélszerese volt a korábbi évek azonos havi adatainak, és nemcsak a tranzakciók mennyisége, de a kereslet is rekordszinten volt az elmúlt hónapban. A végtörlesztést leszámítva ilyen kereslet 2010. év elején volt utoljára, a válságot követő piaci zuhanás utolsó szakaszában.

Bokor Tibor elmondta azt is, hogy a panellakások évek óta tartó hanyatló eladási mutatói egyre kedvezőbben alakulnak. Az összes eladáson belül a lakótelepi lakások mára nagyobb részt hasítanak ki, mint néhány éve. Míg pár éve egyértelmű volt a panellakások presztízshátránya a téglalakásokhoz képest, mára egy panelprogramon átesett, egyedi mérőkkel és új nyílászárókkal felszerelt, szigetelt ház lakása jóval gyorsabban és akár azonos áron elkelhet, mint egy környékbeli téglalakás.

Az építőanyag-kereskedők tapasztalataival összecseng az ingatlaniroda megfigyelése is, ugyanis megnőtt a vevők igénye a rosszabb, felújítandó ingatlanok iránt. Aki ingatlant szeretne vásárolni, akár befektetési céllal is, annak most célszerű ezt megtenni, hiszen a válság óta a lakóingatlanok árai 18 százalékos átlagos csökkenést mutattak eddig, viszont ez trend megállt. A vásárlási kedvet a kedvező hitelek megjelenése is növelheti, jelenleg az önrész átlagosan ötven-hatvan százalék.

Összeállításunkból kiderült, Vas megye csak részben támasztja alá az országos statisztikát, az mindenesetre pozitív változás, hogy a rosszemlékű hitelezési gyakorlatból tanulva, jóval óvatosabban veszünk fel kölcsönt, mint korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!