Gazdaság

2014.07.29. 16:10

Veszélyes lehet a petrezselyem

Táplánszentkereszt - Az ország más tájain sérüléseket okozott termesztőinek az ártatlannak tűnő zöldség. Nem árt vele vigyázni Vas megyében sem.

Peltzer Géza

Egy alföldi községben mintegy ötven napszámos petrezselymet gyomlált rekkenő hőségben, tűző napon és a fedetlen lábszáruk égési sebekre emlékeztető módon felhólyagosodott - hívta fel figyelmünket dr. Nagy László táplánszentkereszti növényvédelmi szakmérnök a közeledő veszélyre. A dolgozókat a szegedi kórházba szállították, ahol a fitofotodermatitisz (növény- és fény okozta bőrgyulladás) nevű betegséget állapítottak meg rajtuk.

- Több mint hét évtizede a növénytermesztés közelében - elméletben és gyakorlatban egyaránt élek, felidézem gyermekkori és a jelenlegi petrezselyem gyomlálási gyakorlatát, nem szoktuk teljes védőfelszerelésben gondozni a növényt. Házi kertemben termesztem, konyhai gyakorlatomban rendszeresen használom a petrezselymet folytatta a szakember.

Horváth Árpádné, Vali néni a biztonság kedvéért kesztyűt húzott (Fotó: Szendi Péter)

Vas megye kötött, savanyú talaja nem igazán termőtája a növénynek, de a homokos részeken nem ágazik el, szép termést hoz. A tankönyvek még feltételes módban sem említik, hogy a petrezselyem allergizáló növény lenne és ennek gyakorlatáról eddig nem is hallottunk.

- A petrezselyem olyan növénytársulásban él kertünkben, ahol még sok más növény is előfordul. Úgy gondolom, hogy a petrezselyemben található valamennyi gyomnövényt vizsgálták és kizárták, hogy esetleg más növény is okozhatta az allergiát. Ha pedig így van, akkor az egész petrezselyem-termesztési gyakorlatot sürgősen felül kell vizsgálni, a tankönyvekben le kell írni, hogy a petrezselyem bizonyos körülmények között toxikussá válik, égési sérülésekre emlékeztető kórtünetet okoz.

- Ne tessék a petrezselymet tűző napon védőkesztyű és hosszú nadrág nélkül gyomlálni, kapálni - figyelmeztet a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!