Gazdaság

2013.06.25. 09:40

Veszélyes termékek: Vas megyében tizenkilenc árucikkről tettek jelentést

Vas megye - Az éves jelentés szerint tavaly Magyarország adta a legtöbb riasztást az EU tagországaiban működő veszélyes, nem élelmiszer jellegű fogyasztási cikkekről adatokat továbbító gyorsriasztási rendszerbe (RAPEX). Vasból 19 riasztás érkezett.

Kiss Tamás

Uniós szinten az 1803 darabos 2011. évi eredményt felülmúlva, tavaly összesen 2278 értesítés került be a rendszerbe, ebből 1938 súlyos veszélyt jelzett. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 294 értesítésével az összes jelzés 15 százalékát szolgáltatta. Második helyen 271 bejelentéssel Bulgária, a harmadikon (199) Spanyolország, a negyediken (167) Németország, az ötödiken az Egyesült Királyság (146) végzett.

Mint azt Szilágyi Ildikó, a Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője elmondta: a magyar kezdeményezésű, súlyosnak minősülő 294 riasztás csaknem 77 százalékát ruházati termékek, 11 százalékát játékok és gyermekeknek szánt termékek, 10 százalékát villamossági termék tették ki. A  korábbi évekhez hasonlóan a sérülést és a fojtást okozó termékek mellett igen sok az áramütés veszélyes cikk, továbbá a kémiai veszélyt jelentő, tiltott anyagot tartalmazó gyermekjáték. Sok terméktípusnál a veszélyforrások (például: áramütés-égés-tűz) jellemzően halmozottan fordulnak elő.

Sokat segíthet a tudatosság, a  vásárló jól teszi, ha megnézi, hogy milyen terméket tesz a kosarába. Grafika: Kelemen Attila

Szilágyi Ildikó arról is beszámolt, hogy a vasi felügyelők 19 veszélyes terméket találtak, és ezzel somogyi kollégáikkal holtversenyben ötödikek lettek. Szilágyi Ildikó elmondása szerint a megyében veszélyes játékokat gyakorlatilag csak alkalmi árusoknál találtak. Az elektronikus termékek közül főként a Távol-Keletről behozottak lehetnek veszélyesek, s a vevők jól teszik, ha a vásárlás előtt meggyőződnek arról, hogy a kiválasztott termék (mondjuk annak csatlakozója, vezetéke) valóban megfelel-e az előírásoknak.

Visszatérve a nemzetközi vizekre: az EU-ban a  legtöbb veszélyes termékről szóló értesítés (668 darab, 34 százalék) ruházati- és divattermékekkel volt kapcsolatos, második helyen a játékok (366 darab, 19 százalék), harmadik helyen az elektromos berendezések (205 darab, 11 százalék) végeztek.

A veszély jellegét tekintve 25 százalékos aránnyal a sérülésveszélyt okozó termékek vezetik a listát, a vegyi jellegű kockázattal járó termékek 18 százalékos, a fojtás- illetve fulladásveszélyt okozók 17 százalékos, az áramütés-veszélyt jelentők pedig 13 százalékos arányt képviselnek.

A bejelentett termékek többsége, 58 százaléka (Hong Kongot is ideszámítva) Kínából származott, a helyzet javítása érdekében az Európai Unió szorosabbra fűzi a kapcsolatait a kínai hatóságokkal. A termékbiztonsági  információkról például videofelvételeket készítenek, s ezeket a kínai gyártókhoz, ugyanígy az európai importőrökhöz is eljuttatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!