Gazdaság

2015.07.17. 11:47

Vigyázzon! Adóbírságot kaphat, ha a gyereke kijárta az iskolát

Tanévzárás után a szülőknek érdemes odafigyelni a gyermekeik után igénybe vett családi kedvezményre, ugyanis a jogosultság év közben is megszűnhet. A változást be kell jelenteni a munkáltatónak.

Családi kedvezmény elsősorban azon gyermek után jár, aki után a szülő családi pótlékra jogosult – áll a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának közleményében. A kedvezmény az eltartottak számától függ.Ha a 2014-2015-ös tanév végén a tanulói jogviszony megszűnik, akkor a családi kedvezményre való jogosultság is változhat. Arra a hónapra, amelyre a szülő már nem jogosult családi pótlékra családi kedvezményt sem érvényesíthet. A változást jeleznie kell munkáltatójának, módosítania kell a korábban tett adóelőleg-nyilatkozatot. A munkáltató a következő kifizetésnél már a módosított nyilatkozat alapján állapítja meg az adóelőleget.

Más a helyzet, ha a családi kedvezményre a szülő három vagy több gyermek után volt jogosult, azonban az egyik gyermek az érettségi után, felsőoktatási intézményben, nappali tagozaton tanul tovább. Amennyiben a gyermeket a családi pótlék összegének megállapításánál figyelembe veszik, a szülő a családi pótlékra ténylegesen jogosult gyermekei után továbbra is a magasabb összegű családi kedvezményt érvényesítheti. Természetesen a munkáltatónak adott nyilatkozatát ebben az esetben is módosítania kell.

Például, ha egy családban 10 és 12 éves gyermekek (kedvezményezett eltartottak) mellett olyan 18 évnél idősebb gyermek is van, aki most végzett középiskolai tanulmányaival és felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanul tovább, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik (eltartott), akkor a családban az eltartottak száma három. Ebben az esetben a kedvezményezett eltartottak (két fő) után fejenként és havonta 206 250 forint adóalapot csökkentő családi kedvezmény vehető igénybe, míg a változás - 18 év feletti gyermek középiskolai tanulmányainak befejezése - előtt 3 kedvezményezett eltartott után 3x206 250 forint családi kedvezményt tudtak érvényesíteni a szülők.

Ha a családi kedvezményt jogalap nélkül kéri a szülő, és emiatt az adóbevallásában 10 ezer forintot meghaladó befizetési különbözet keletkezik, akkor nemcsak a jogtalanul igénybe vett összeget kell megfizetnie, hanem annak 12 százalékát is, bírságként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!