Gazdaság

2014.08.24. 12:15

Virágzik a parlagfű - Mindenki köteles területét kaszálni, gyommentesen tartani

Tanakajd - A parlagfű virágzik, a hatóság pedig szankcionál: elindultak azok az eljárások, melyek során büntetik az elhanyagolt terültek kezelőit.

Peltzer Géza

– Jelenleg 28 külterületi, és 14 belterületi ingatlannal kapcsolatban folynak eljárások. A külterületen fertőzött területeket a járási földhivatalok munkatársai, a belterületi ügyeket lakossági bejelentők kezdeményezték – mondta érdeklődésünkre Szabó Levente, a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.

Parlagfű irtás. Fotó: Archív

Sajnos az átlagosnál csapadékosabb július és augusztus megnehezíti a mezőgazdasági termelők dolgát. A sokévi átlagnak csaknem a kétszerese esett, legfeljebb néhány napos esőmentes időszakok voltak. A földek túlnedvesedtek, nehezítve az aratást és a tarlóművelést. Sok helyen nem tudták elvégezni a tarlóhántást, azonban számos helyen gyomirtó szeres kezelést alkalmaztak, ami a parlagfüvet is visszaszorítja.

– A hűvös, esős idő a pollenképződésnek sem kedvez. Az országos pollenmonitoring adatok szerint jelenleg Szombathelyen a legalacsonyabb a parlagfű pollenterhelés. Ugyan a meteorológiai előrejelzések szerint további frontátvonulások várhatók, előbb utóbb beköszönt egy szárazabb időszak, és robbanásszerűen megnőhet a levegőben a pollenszám. Egy jól fejlett növény 2-8 milliárd pollent, illetve 3-4000 magot termel, mely akár negyven évig is megőrzi csírázóképességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!