Gazdaság

2017.07.11. 15:05

Vissza a munka világába: szövetkezeti formában dolgozhatnának az idősek a nyugdíj mellett

Hatalmas élet- és munkatapasztalata van az idősebb generációnak, egy új program visszavezetné a nyugdíjasokat a munka világába.

Tóth Kata

Július 1-jétől kelt életre az idősek rugalmas foglalkoztatását lehetővé tevő közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek intézménye. A diákszövetkezetek mintájára alakuló csoportot legalább tíz nyugdíjas hozhat létre, minimális hozzájárulással.

A tagok - amellett, hogy nyugdíjukat továbbra is folyósítják - úgy tudnak majd munkát vállalni, hogy biztosítási költségeket - sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot - nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha az általuk megkeresett összeget pénzben veszik fel.

Az országban van már olyan szövetkezet, amely benyújtotta a működéshez szükséges papírokat a cégbíróságra. Ennek nyomán augusztusban Magyarország több régiójában - Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon, az Észak-Dunántúlon és az Alföldön - már megkezdi működését a szervezet. Egy munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cég nemrég megjelent kutatása szerint a nyugdíj mellett jelenleg is aktívan dolgozó 18 százalékon felül további 59 százalék szeretne a nyugdíj mellett dolgozni, de csak 6 százalék teljes munkaidőben.

Dancs István, Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetségének elnöke szerint élni kell a lehetőséggel
Fotó: Nagy Jácint

A megbízók részéről van az érdeklődés: a diákok többsége csak a szeptemberi iskolakezdésig vállal munkát és minden ágazatban kínzó a munkaerőhiány, az igény a tapasztalt dolgozókra.

Nem tud róla, hogy a megyében alakult volna nyugdíjas szövetkezet, mondja Dancs István, Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetségének elnöke, aki a maga részéről több okból is üdvözli a kormány kezdeményezését. Szerinte élni kell a lehetőséggel. Az idősebb generáció ugyanis óriási élet- és munkatapasztalatot halmozott fel, és az eddigi rendszer bizonyos értelemben akadályozta, hogy kibontakozhasson. Rengetegen töltik egyedül a napjaikat - keresik a lehetőséget, hogy társaságba kerüljenek, értelmes elfoglaltságot találjanak. Ha ez adott lenne és még pénzt is kereshetnének, az sok idős embernek jó nyugdíj-kiegészítést jelentene.

Hogy a "sok" szó hány embert jelent, arról megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint 1 millió, mások szerint 500 ezer nyugdíjast lehetne bekapcsolni az országban a szövetkezetekbe. Dancs István úgy véli, reálisabb az, hogy hozzávetőlegesen 150 ezret.

Az, hogy ki milyen területen helyezkedik majd el, függ a végzettségétől. Egy gépészmérnök például a tanult szakmájához kapcsolódva vállalhat tanácsadást, közgyűjteményekben gyűjteményőrzést, amit lehet, hogy főfoglalkozásként egy fiatal sem vállalna. Nyári, napközis táborokban, a szociális ellátás területén, a kereskedelemben, a vendéglátásban is lehetne hasznosítani a munkaerőt. Dancs István hangsúlyozza, a teljes munkaidős foglalkoztatást nem tartaná megfelelőnek e korosztály számára. Ehelyett olyan munkaidőkeret jöhet szóba, amely kikapcsolódást, értelmes elfoglaltságot jelent, de nem terheli meg túlságosan fizikailag, szellemileg a munkát vállalókat.

Összességében tehát a vasi nyugdíjasszövetséget foglalkoztatja a szövetkezetalapítás lehetősége. A kilenctagú elnökségük hosszabb távú tervet fogalmazott meg: ha vége a nyári pihenésnek, szeptemberben elkezdik az előkészítő munkát. Önálló szövetkezetet hoznának létre, amely a nyugdíjas szövetség mentorálásával működne. Ezt építenék, bővítenék.

Nem siettetik az alapítást, mert január 1-jétől vehető igénybe a kedvezmény, amit ad. Addig felmérik az igényeket és felkutatnak olyan potenciális munkaadókat, amelyek hajlandóak foglalkoztatni majd a tagokat. Két hete a fővárosban, az országos szervezetük székhelyén tartottak megbeszélést a témában. A megyék képviselői egyetértettek: visszavezetné a program a szépkorúakat a munka világába. Védettséget jelentene, hogy nem egyénileg kell munkát vállalniuk, hanem egy szervezet állna a hátuk mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!