Gazdaság

2014.10.09. 14:40

Vonzó az agrárium

Szombathely – A KSH adatai szerint legdinamikusabban az agráriumban nőtt az első félévben a vállalkozások száma.

Peltzer Géza

Június végén 38,9 ezer vállalkozást regisztráltak vasi székhellyel. A háromnegyedüket kitevő önálló vállalkozók száma 2,6 százalékkal nőtt, míg a gazdasági társaságoké 3,3 százalékkal csökkent. Az önálló vállalkozók legtöbbje (47 százalék) mellékfoglalkozásban tevékenykedett, mely forma továbbra is jelentősen terjedt. Főfoglalkozásban (33 százalék) és nyugdíj mellett (20 százalék) is többen végeztek munkát.

A társas vállalkozások közül egyedül a szövetkezetek száma nőtt. A legnépszerűbb gazdálkodási formából, kft-ből 2,1 százalékkal kevesebbet tartottak nyilván. Legnagyobb mértékben, 6,8 százalékkal a bt-k állománya fogyott. A társas vállalkozások zöme legfeljebb 49 fős kisvállalkozás. Közülük mindössze a 20–49 fős cégek száma bővült tízzel. Közepes méretű szervezetből 7-tel kevesebbet, nagyvállalatból 3-mal többet regisztráltak. A vállalkozások 30 százaléka a mezőgazdaságban, 13 százaléka az ingatlan-ügyletekben, 9,5 százaléka a kereskedelemben működött. Az agrártevékenységet folytatók száma dinamikusan bővült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!