Gazdaság

2014.09.11. 18:04

Workshopon döntötte el a megye, hogy milyen irányba haladjon a kutatás

Szombathely – Csütörtökön a megyeháza dísztermébe a gazdaságban, az oktatásban, a gyógyturizmusban érintett szakemberek azért gyűltek össze, hogy eldöntsék, mik legyenek a megye kutatás-fejlesztési irányai a következő uniós pénzügyi ciklusban.

Peltzer Géza

A tét óriási, hiszen országosan mintegy 700 milliárd forintnyi uniós pénz sorsáról kell dönteni szűkös határidőn belül – ennyi pénz áramolhat a kutatásfejlesztésbe a következő uniós pénzügyi ciklusban, 2015–2020 között az országba. A kormánydöntést – amelyre novemberben kerül sor – meg kell előznie a megyei workshopoknak, amelyeken megyénként meg kell határozni azt a néhány fő irányt, ami különösen fontos a kutatás további fejlesztése számára.

A folyamatot, amely az Intelligens szakosodási stratégia elnevezést kapta, Vas megyében dr. Németh István, a SEK dékán helyettese fogta össze, moderálta és koordinálta. A workshop résztvevőit köszöntötte Harangozó Bertalan kormánymegbízott és dr. Puskás Tivadar polgármester is, majd a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) szakemberei vették át a szót.

Dr. Puskás Tivadar polgármester (balra fent) köszöntötte a workshop résztvevőit a Megyeháza dísztermében. Mellette Bozsó Gergely, Bús László, Németh István és Harangozó Bertalan kormánymegbízott. Fotó: Benkő Sándor

Bozsó Gergely ismertette a folyamat lényegét, hangsúlyozva, hogy a napokban zajlanak le minden megyében azok a workshopok, amelyeken a megyék gazdaságának, oktatásának, turizmusának szereplői meghatározzák azt a néhány fő irányt, amelynek mentén mindenképpen fejleszteni kellene a kutatási potenciált a további eredményes fejlődés érdekében. Még mielőtt a tízfős csoportok összeálltak volna, hangsúlyozta, hogy a túl általános megfogalmazás nem szerencsés, mint ahogy a túl konkrét sem. A dolog lényege, hogy alulról jövő kezdeményezésnek kell lennie ennek a folyamatnak – húzta alá. Kormányzati és nemzetközi szinten is megtörtént a sikeres munka érdekében az előkészítés – mondta el, hozzátéve, hogy november 12-én a kormány döntést hoz abban, hogy mely megyék milyen kutatási célokra, mennyi uniós forrást kaphatnak 2020 végéig.

Bús László (NIH) Vas megye statisztikai profilját ismertette. Kiderült, hogy az egy főre jutó GDP-ben (2 millió 607 ezer forint/fő), és az egy lakosra jutó befektetésben (1 millió 70 ezer forint) – mindkettő 2012-es adat – jól állunk a megyék sorrendjében, de a vállalati kutatóhelyek számát tekintve Vas a sereghajtók között található. Ezen mindenképp változtatni kell, és erre most itt a kiváló lehetőség – hangzott el. A workshop moderátora a technológiát, az életminőséget és az oktatást jelölte meg a fő csapásiránynak, majd munkához láttak a tízfős munkacsoportok.

Több egyeztetés következett, majd a késő délutánba hajló esemény végén dr. Németh István lapunknak elmondta: nagyon fontosnak tartja, hogy a kormányzat, a vállalkozások és a város összefogott és közös nevezőre jutott a kutatásfejlesztésben. A fő kutatási prioritások a járműiparhoz, a gyógyturizmushoz, a duális oktatáshoz, a környezetvédelemhez kapcsolódnak majd, de nem feledkeztek meg a közeledő Szent Márton-évről sem. A NIH ezeket megkapja, majd további pontosítás, konkretizálás következik októberben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!