Gencsapáti

2015.05.29. 11:07

Körmenettel emlékeznek hőseikre - 1927 óta nem volt ilyen Gencsapátiban

Gencsapáti - Közös zarándoklatot indítanak a Bádogkereszthez Gencsapátiban május 31-én (vasárnap), a Hősök napján. A körmenet a templomtól indul a reggel nyolc órai szentmisét követően. A faluban 1927 óta nem volt ilyen megemlékezés.

Merklin Tímea

1927-ben a nagygencsi ellenforradalom nyolcadik évfordulóját ünnepelték a falubeliek. Akkor, egyetlenegyszer megemlékeztek az 1919-es hőseikről, akik kiverték a vörösterror csapatait a faluból. Az 1919-es eseményeket egy falfestmény is ábrázolta a falu templomában, a gencsiek tudtak róla, hogy ott van, de le volt meszelve, szándékosan el volt takarva, valakik ki akarták ezt törölni a falu múltjából.

Valószínűleg a szombathelyi Steffek Albin festette a képet, amely az 1919-es nagygencsi ellenforradalomnak állít emléket. A falfestmény 2006 óta látható újra.

Az évtizedekig láthatatlan festményt 2006-ban restaurálta Gyarmati András festőrestaurátor. Jelenleg a sekrestye déli falán, a bejárati ajtó feletti íves boltmezőben találjuk. A jelenet azt ábrázolja, hogy a falu lakossága - Kopcsándy Sándor plébános vezetésével - ellenállt a tanácsköztársaságiak fosztogatásának, az alkotás dátuma szerint 1919. május 28-án. A képet valószínűleg az a szombathelyi Steffek Albin készítette, aki 1939-ben a templomhajót is kifestette.

1927-ben körmenettel emlékeztek meg a gencsiek a hőseikről, akik ellenálltak a vörös terror csapatainak.

A Vasvármegye című újság 1927. május 28-ai száma tudósított arról, hogy Nagygencsen több ezer helyi és környékbeli ember részvételével körmenettel emlékeztek meg az 1919-es eseményekről. Óriási tömeg jelenlétében szentelték fel a méltó állapotba hozott keresztet. Az 1927-es körmenet indulásáról fotó is készült, ezt utóbb Gergácz István családja találta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!