Gersekarát

2017.01.03. 21:00

Kecsuául tanulnak a Hegyháton

Gersekarát- Az iskola jubileumáról szóló évet zártak Gersekaráton: harmincéves az épület. A kerek évfordulót kulturális és sportprogramokkal ünnepelte az oktatási intézmény. Például dél-amerikai dalokból összeállított koncerten vehettek részt a gyerekek.

Pogács Mónika

A három évtizede átadott gersekaráti iskolaépületet ünneplő rendezvénysorozatra a szintén jubiláló Los Andinos együttes érkezett - ők is éppen három évtizede alakultak.

A zenészek egyébként is gyakori vendégek Vas megyében, hiszen egyik tagjuk vasvári, Kiss Lajos. Az ő meghívására érkeztek most is abba az iskolába, ahol az együttes tagja alsósoknak tart népi hangszereket és hagyományokat bemutató szakkört. A gyermekek előre készültek a találkozásra, sorban tanulták a Los Andinos-dalokat és készítették névre szóló ajándékaikat a zenészeknek.

A gyerekek együtt énekeltek a zenekarral kecsuául, spanyolul is Fotó: gersekaráti általános iskola

- Jópofa kis indiánosdi volt nálunk. Jól állt a gyermekeknek. Korábban már több próbát is tartottunk erre a hangversenyre készülve, akkor még zenekar nélkül. Nagyon ügyesek voltak a diákok - mondta Kiss Lajos, többszörös minőségében, részben a gersekaráti iskola pedagógusaként, szakkörvezetőként és a Los Andinos tagjaként. A gersekaráti kultúrház termébe nemcsak iskolások, hanem helyi óvodások és felnőttek is érkeztek a faluból és Telekesről. A koncerten megszólalt a pánsíp, a quena, a charango, a bandolin és a gyermekek körében népszerű bombo, azaz nagydob. A diákok sok dél-amerikai éneket ismernek már a szakkörnek köszönhetően. Együtt énekeltek a zenekarral kecsuául, spanyolul és magyarul. Az ismert dalok után a Los Andinos tagjai a Naplopó tatu című zenés mesejátékuk dalaiból adtak ízelítőt. Az előadás végén megszólalt egy kecsua dal, amit az alsós, szakkörös tanulók énekeltek az együttesnek, meglepetésként. Egy igazi pánsípos kollégának - ez volt olvasható Király Ferike, második osztályos tanuló ajándékán, aki a szakkörben pánsípozni tanul. Ő Horváth Árpádnak adta át az előre elkészített kis meglepetést, de az együttes többi tagja, Soós János, Lendvai Tibor és Tárnok Ákos zenekarvezető is kapott a gersei diákoktól egy-egy ajándékot. Végül a kicsik spanyol nyelven köszönték meg a műsort a zenekarnak. A muzsikusok meghatódtak a kedves gesztusoktól, és ígérték: máskor is meglátogatják az intézményt, újabb műsoraikkal.

- Ez egy cuki iskola! - jegyezte meg Horváth Árpád együttes tag a nap végén.

A gersekaráti jubileumi programsorozat januárban a hagyományos és népszerű Kölyökkupával folytatódik, melyet Sály Gyula testnevelőtanár szervez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!