Haladás

2015.03.27. 15:53

A Halmill Team a Haladás 75%-os tulajdonosa

Az Illés Béla és Halmai Gábor fémjelezte Halmill Kft 75.02 százalékos többségi tulajdonészt szerzett a Szombathelyi Swietelsky-Haladásban.

Pum András

A Szombathelyi Haladás Kft. körülbelül 450 millió forintos éves költségvetésével a labdarúgó NB I. egyik legkisebb összegből gazdálkodó klubja. Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzata 51 százalékos, a Halmill Kft 44, a Haladás Marketing Kft 5 százalékban volt a tulajdonosa. A március 19-i rendkívüli közgyűlésen a képviselők elé került a klub anyagi helyzetét érintő belső vizsgálat eredménye, amely megállapította, hogy az egyesület forráshiánnyal küzd, és az a támogatás, amit az 51 százalékos többségi tulajdonos önkormányzat biztosít, nem elég a hosszú távú biztonságos működéshez. A városi közgyűlés 11 igen és 9 nem voks mellett megszavazta a tulajdonosi szerkezet váltásáról szóló előterjesztést. Így az Illés Béla és Halmai Gábor vezette Halmill Team Tanácsadó Kft. lett a csapat többségi tulajdonosa, mégpedig úgy, hogy a klub 20 milliós törzstőkéjében lévő részét 46 millió forintra megemelte, miközben város viszont nem emelt. A Halmill egyébként már évek óta szeretett volna többségi tulajdont szerezni a Haladásban.

Koczka Tibor, Szombathely sportért felelős alpolgármestere szerint a lehető legjobb döntés született.

– Gazdasági szempontból olyan megoldást kerestünk, ami könyvvizsgálók által is igazoltan nem jár vagyonvesztéssel, ezért döntöttünk a törzstőke emelés mellett a tulajdonrész áruba bocsátása helyett – mondta Koczka Tibor.

Séllei Árpád (balról), Horváth Balázs, Tóth Miklós és Kövesdi Zoltán (ügyvéd) a péntek délelőtti taggyűlésen. Fotó: Unger Tamás

Péntek délelőtt a Szombathelyi Swietelsky-Haladás tulajdonosi taggyűlést tartott, amelyen kiderült, a kistulajdonos Haladás Marketing Kft is megemelte a klubban lévő korábbi törzstőkéjét.

– A mai taggyűlésen véglegessé váltak az új tulajdonosi arányok – tudtuk meg Illés Béla sportigazgatótól, a Szombathelyi Swietelsky-Haladásban immáron többségi tulajdonos Halmill Kft vezetőjétől. – Cégünk, a Halmill Kft 75.02, Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzata 16.45, míg a Haladás Marketing Kft 8.53 százalékban lett tulajdonos a klubban. Azt egyelőre korai megmondani, mennyi lesz, hogy alakul ezáltal a klub költségvetése, és hogy a tulajdonosok milyen arányban fedezik mindezt. Lehet, hogy a tulajdonuk arányában, de az is elképzelhető, hogy nem. Reményeink szerint – talán már hamarosan – valamennyi kérdésre pontos választ tudunk adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!