Haladás

2014.07.22. 14:28

Belga cég felmérése a honi akadémiákról

Az MLSZ megbízásából egy belga cég felmérést készített 15 honi labdarúgó akadémiáról. Az összesítésben a szombathelyi Illés Béla Football Akadémia a harmadik helyen végzett.

haladas.hu

A Double Pass cég 134 oldalas jelentést állított össze az akadémiákról, legjobban a Debreceni Labdarúgó Akadémia teljesített a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia (Győr) és az Illés Béla Football Akadémia (Szombathely) előtt.

A felmérés nem a nagyközönség számára készült, de annyi kiderült, az általános problémák között szerepel, hogy az edzéscélok ritkán világosak, kevés akadémia alkalmaz a kiemelt tehetségekkel dolgozó speciális edzőket,  és a részletes technikai-taktikai és pszichológiai felmérések sem elterjedtek. Hiányosságként említették még, hogy a döntések gyakran személyfüggőek, vagy egy kézben összpontosulnak, ezért nehéz hosszútávú koncepciókat kialakítani.  A belga cég úgy látja, az akadémiáról kikerülő fiatalok integrálása a felnőttcsapatokba viszont  még nemzetközi összehasonlításban is jónak mondható.  Szintén dicséretet érdemelt az infrastrukturális helyzet, az akadémiák nagy részén kulturált körülmények között zajlik a munka. A tervek szerint egyébként az MLSZ annak függvényében osztja majd ki az állami támogatást az akadémiák között , hogy azok hogyan szerepelnek a jelentésben.

Jancsó András az Illés Akadémiáról nyáron került a Szombathelyi Haladás NB I-es csapatába. Fotó: Unger Tamás

A felmérés eredményről megkérdeztük Tóth Miklóst az Illés Akadémia klubigazgatóját, aki azonban nem nyilatkozhatott, mivel titoktartási kötelezettséget írt alá. Információink szerint meglehetősen szigorú kritérium alapján vizsgálták a magyar akadémiákat, ugyanolyan elvek mentén, mint tették azt a holland, német vagy éppen belga utánpótlás-műhelyekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!