Haladás

2014.11.08. 14:12

Csodákat láttak a Hertha futballakadémiáján

Valódi német precizitással nevelik a Hertha BSC futballakadémiáján a fiatalokat. Pacsi Bálint, az Illés Akadémia szakmai igazgatója és Orbán Attila erőnléti edző is belenézhetett a berlini műhelybe.

Pum András

Az MLSZ szervezésében 12 PRO-licences tanfolyamot végző edző, akadémiai vezetők, erőnléti edzők, szövetségi edzők utaztak a berlini Hertha futballakadémiájára, hogy megismerkedjenek a világszínvonalú német utánpótlásképzéssel. Megyénket az Illés Akadémia szakmai igazgatója, Pacsi Bálint és Orbán Attila, az akadémia és magyar női labdarúgó-válogatott erőnléti edzője képviselte.

– Rengeteg hasznos tapasztalatot szereztünk az öt nap alatt, Orbán Attila bepillantást nyert a 74 fővel dolgozó berlini akadémia erőnléti képzésébe, jómagam pedig a szervezési és szakmai struktúrát ismerhettem meg – mondta Pacsi Bálint. – Eközben edzéseket és mérkőzéseket néztünk meg. A legtehetségesebb gyerekeket kilenc éve kortól összegyűjtik, azt vallják, hogy az intenzitás és a technikai felkészültség úgy fejlődik a legjobban, ha a legjobbak a legjobbakkal edzenek. Jelmondatuk: „A tehetséged hozott ide, de a személyiséged határozza meg a jövődet”. U16-os korig a mérkőzés csak egy eszköz a képzésben, ezt követően kerül előtérbe az eredmény. Érdekes, hogy az U13-as korosztálytól felfelé még télen sem edzenek teremben, mert rengeteg fűtött műfüves és füves pályával rendelkeznek. A legnagyobb különbség mégsem az edzésekben, hanem az orvosi, rehabilitációs háttérben és a táplálkozásban van. Grammra pontosan kiszámolják az ásványi anyag, vitamin, fehérje és szénhidrát bevitelt, részletesen lebontva kinek mennyi magnéziumot, cinket, kalciumot kell bevinnie szervezetébe. Az erősítő és rehabilitációs termekben a különböző emeleteken különböző tengerszint feletti magassági levegő van beállítva. Az egyiken mintha 2000, a másikon pedig 3000 méteren dolgoznának a játékosok. Tizenhat éves kortól folyamatosan veszik a srácok füléből a vért, és mérik a laktát (fáradtsági) szintet.

Pacsi Bálint (jobbról) Dárdai Pállal, a Hertha utánpótlásában dolgozó magyar szövetségi kapitánnyal a berlini Olimpiai Stadionban

- A kiemelt tehetségek programját már be is emeltem az Illés Akadémia programjába - folytatta Pacsi Bálint. - Kéthetente egyszer Orbán Attilával és Kuttor Attilával hárman fogunk edzést vezényelni az akadémia legjobb 16+2 játékosának, akik az U16,U17,U18,U19 -es csapatból kerülnek ki. Ez egy nyitott csapat lesz az akadémián belül, ahova szabad lesz a be és kijárás. Így létrejön a legjobbak a legjobbakkal edzésének elve. Ha össze akarnám foglalni a berlini tapasztalatokat, azt mondanám, egyetlen egy titok van: rendkívül szervezett struktúrában dolgozni, dolgozni, dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!