Haladás

2014.07.26. 15:14

Focizzanak a fiatalok!

Az Illés Béla Football Akadémia újdonsült szakmai igazgatója, Pacsi Bálint azt szeretné, ha kicsit visszatérne a grundfoci.

Pum András

Az utolsó tavaszi fordulókra szakmai igazgató nélkül maradt az Illés Akadémia, hiszen Tóth László az akkor még NB I-es Mezőkövesd vezetőedzője lett. Az átmeneti állapot nem tartott túl sokáig, múlt kedden a 40 esztendős, körmendi születésű Pacsi Bálintot nevezték ki az akadémia szakmai munkája első számú felelősének.

– Körmenden nevelkedtem és ide jártam általános sport-iskolába – mondta Pacsi Bálint. – Ezt követően Szombathelyen, a Haladásnál fociztam négy évet, végigjártam az összes korosztályt. Később futballoztam az NB III-ban és megyei csapatokban is – így megfordultam Répcelakon, Celldömölkön és Sárváron is. Utánpótlásedzőként 19 éve dolgozom, Jánosházán kezdtem a szakmát, aztán az Egyesült Államokban tevékenykedtem, hazatérésem után Hévízen, legutóbb a győri Fehér Miklós Akadémián dolgoztam. Ami amerikai szerepvállalásomat illeti, tapasztalatszerzés miatt voltam kint két évet, ezalatt megismertem a férfi és női utánpótlás felépítését. Los Angeles közelében utánpótlás-edzőként egyéni képzést tartottam lányoknak, illetve csapatedzést fiúknak. Mint ahogy említettem is, legutóbb a győri akadémián munkálkodtam. Két és fél évet töltöttem Győrött, ebből felet a '97-esekkel, majd két esztendőt a ’98-asokkal dolgoztam. Utóbbiakkal az első évben bajnokságot nyertünk, tavaly pedig az Audi Kupán megvertük a Barcelonát és a Benficát is.

Pacsi Bálint a győri Fehér Miklós Akadémiáról érkezett Szombathelyre. Fotó: illesfociakademia.hu

– Ám a közelmúltban Illés Béla, az Illés Akadémia alapítója felhívott, majd egy átfogó szakmai beszélgetést követően engem választott szakmai igazgatóvá. Mint megtudtam, rengeteg jelölt és önjelölt közül esett rám a választás – folytatta Pacsi Bálint. –  Egyik elitakadémiáról egy másik elitakadémiára kerültem. Abban maradtunk Illés Bélával, hogy nem kapok külön csapatot, mivel lesz dolgom bőven. Ugyanis nem csak az akadémia szakmai munkájáért felelek, hanem a 6–21 éves korú futballistákért, vagyis a lurkós gyerekekért (6-12 év) is. Ami jól működött az akadémián, azt természetesen meghagyom, és vannak ötleteim is. Ezek egyike, hogy csütörtökönként egyéni képzést tartunk, amelyen öt edző foglalkozik egy-egy csapattal, posztspecifikus képzés lesz. Ezekbe a gyakorlatokba egyébként én is beszállok. Egy másik újítás, hogy az U12-es, 13-as, 14-es, 15-ös és 16-os korosztály számára szerdánként amolyan „no coach game”, magyarul edző nélküli játékot szervezünk. Négy a négy ellen játszanak a fiatalok, úgy, mint a grundon, ők is választanak csapatot. A szünetekben az edzők adnak tanácsokat, de a foglalkozás célja az önfeledt futball. Ugyanis manapság ezt hiányolom a fiatalok focijából. Tizenhét éves korig az egyéni képzést, a minőségi technika elsajátítását szeretném megvalósítani, azután pedig a csapatjáték, az eredményesség kerülne előtérbe. Persze az sem jó, ha, mondjuk az U21-es csapat az első háromban végez, de egyetlen játékost sem ad a Haladásnak. Elképzeléseim szerint a játékosok kiválasztásnál elsősorban a gyors, mentálisan erős, magas játékintelligen-ciájú és technikás gyerekeket kell az akadémiára felvenni. Elsőbbséget élveznek a jól tanuló gyerekek. – Céljaim között szerepel még egy szellemi, szakmai műhely létrehozása, ahol az edzőkkel közösen értékeljük tapasztalatainkat, ezáltal mi is folyamatosan fejlődünk. Ezt a tudást pedig átadjuk a fiataloknak. A mennyiségről a minőségre állunk át, a csapatoktól az egyén felé lépünk. Célunk változatlan, minél több fiatalt akarunk adni a Haladásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!