Haladás

2014.07.22. 20:38

Halmosi elkapja lazsáló társait

Kedd este mintegy 50 drukker előtt megtartotta szokásos, rajt előtti szurkolói ankétját a Szombathelyi Haladás

Pum András

A zuhogó esőben a Haladás-büfében tartott ankéton ott voltak az új játékosok - Katona Máté, Városi Viktor, Varga Gábor, Nagy Olivér, Gaál Bálint, Zamostny Balázs - a régieket pedig Halmosi Péter csapatkapitány képviselte. A szakmai stáb részéről Artner Tamás és Székely Tibor, a vezetők tulajdonosok oldaláról Tóth Miklós ügyvezető igazgató, Illés Béla sportigazgató, kisebbségi tulajdonos, Séllei Árpád kistulajdonos és Vörös Csaba technikai vezető vett részt.

Artner Tamás elmondta, új időszámítás kezdődik a Haladásnál, hiszen a tavalyi bajnokságban felépített csapatból sokan elmentek. A sikeres szezon után meg kell  találni az új csapatot. Sok játékos neve szerepelt az elképzelésekben, ám mivel nem kevesen a Haladás számára teljesíthetetlen igényekkel álltak elő róluk le kellett mondani. Olyanok érkeztek, akik tehetségesek, illetve a tapasztaltabbak megkapják a lehetőséget, hogy sikeresek legyenek. A tréner jelezte: posztokra igazoltak, és most már a csapat kezd arra hasonlítani, amilyet elterveztek -  mind hozzáállásban, mind pedig elképzelésben. Minőségben még nem, mert ez egy hosszabb folyamat lesz. Az újak mindent megtesznek, hogy beilleszkedjenek a csapatba, és a bajnoki rajtra megfelelő állapotba kerüljenek. A tréner hangsúlyozta: ez nem egyszerű feladat, tekintve, hogy más és más fizikai állapotban érkezek Szombathelyre. Artner  egy kis türelmet vár a szurkolóktól, kérte, hogy biztassák őket.

Ezt követően Székely Tibor ragadta magához a szót, és mint elmondta, nagyon büszke, hogy az elmúlt években részt vehetett a szakmai munkában, a mostani pedig szép szakmai kihívás, de stáb valamennyi tagja azon lesz, hogy megoldja feladatát. Ám ő is türelmet kért, kell egy kis idő mire a csapat összeforr. Ezt követően az új fiúk röviden bemutatkoztak, valamennyien örültek, hogy a Haladásnál kötöttek ki és sikeres szezont ígértek. A kölcsönbe érkező Zamostny Balázs pedig jelezte: amennyiben úgy alakul, akár hosszabb távon is lehorgonyozna a Rohonci úton. Majd Halmosi Péter csapatkapitány emelkedett szólásra, mint mondta, ő is szokja még, hogy ennyi új játékos érkezett, de mint mondta: ellentétben a két-három héttel korábbival, most már egész jól néz ki a gárda. Azt megígérte, hogy kiteszik a szívüket a pályára, aki nem, azt ő fogja elkapni.

Majd jött a kérdezz-felelek.  Tóth Miklós jelezte, aki teheti vegyen bérletet, aki nem, az pedig elővételben vásárolja meg belépőjét, hiszen a Szent Márton kártya bevezetésével lassul a beléptetés. Tóth azt is elmondta: a tapasztalatok szerint Szombathelyen a legtoleránsabbak a szurkolók a beléptetőrendszerrel.  Azt is megtudtuk, hogy a szombati, Újpest elleni bajnokin kísérleti rendszerrel valamennyi pénztárnál valamennyi  belépővel be lehet menni.

Majd Radó András és Németh Márió esetleges értékesítéséről érdeklődtek a szurkolók. Tóth Miklós elmondta, mindkét játékosért érkezett ajánlat, de előbbi esetében úgy döntöttek, megvárják az U19-es Európa-bajnokság végét, hátha érkezik még jobb ajánlat. Radót is vinnék,  ám egyelőre nem azon az áron, amit a Haladás elképzelt. Séllei Árpádtól megtudtuk, Radó esetében van egy kivásárlási ár.  Tóth még hozzátette, amennyiben visszautasítathatatlan ajánlat érkezik, csak akkor adják el legkapósabb futballistájukat. Artner Tamás hangsúlyozta: nem tart attól - és az edzőmeccsek is ezt bizonyították - hogy amennyiben Radó marad, motiválatlan lesz.  A csapatért és önmagáért is mindent meg fog tenni.

Tóth Miklóstól megtudtuk még, a tavalyi jó szereplés hatására megnőtt az érdeklődés játékosink iránt. Jó példa az FTC-be igazolt Predrag Bosnjak esete, aki fél-háromnegyed év jó játékával felhívta magára a figyelmet.

Szóba kerültek a próbajátékosok, Scardina és Arrache szerdán az U21-es csapatban meccsel Bükön a Mezőkövesd ellen, ott eldől, igényt tart-e rájuk a stáb. Az ukrán Jefremovval elégedett volt Artner Tamás, látott benne fantáziát, de mint mondta, ilyen fiatal játékosok esetében könnyen előkerül egy papír, mely szerint 300-400 ezer euró nevelési költséget követel egy klub.  A vasiak egyelőre olyan papírra várnak, amin nulla euró szerepel.

És akkor röviden a további játékosokról.

Guzmics Richárd.

- Guzmics decemberben kijelentette, hogy nem akar hosszabbítani, pedig olyan fizetést ajánlottunk neki, ami a Haladásban kiemelkedőnek számít. Ő elmondta, pénzt akar keresni,  és ingyen igazolhatóként erre nagyobb esélye van - mondta Illés Béla.

- Toleráltuk Ricsi kérését, nem fordult meg a fejemben, hogy miután decemberben kiderült, nem hosszabbít, ezért ne játszassam tavasszal. Guzmics jelenleg egyénileg edz - jelezte Artner Tamás.

Gyurján Bence, Kalász Milán

- Kalász súlyos sérülése után épülget, ám szerintem az ősszel még nem számíthatok rá. Gyurján Bencének nemrég sérvműtétje volt, körülbelül tíz nap múlva kezdhet el edzeni - mondta Artner Tamás.

Külföldi játékosok.

- Manapság nincsenek olyan csatárok, akikről tudjuk, hogy biztosan megrúgják a tíz gólt. Mint például régebben Kenesei, Rajczi vagy Tököli volt. A légiósokkal az a baj, hogy aki idejön próbajátékra, az sokszor nem üti meg az általunk elvárt szintet. Aki jó, az pedig nem hajlandó próbajátékra utazni, hanem azt mondja, hogy havi 10 ezer euróért nálatok játszom, küldjétek a szerződést. Zsákbamacskát viszont nem akarunk venni - fogalmazott Tóth Miklós.

- Nincs bajom a külföldi futballistákkal, de csak olyan jöjjön, aki jobb mint egy magyar. Ha ugyanolyan, akkor felesleges leigazolni. Azt megjegyezném, hogy a Haladás mindig akkor esett ki, amikor több légiós is szerepelt, vagy sok, nem vasi kötődésű játékos alkotta a csapatot. De miután a kivétel erősíti a szabályt, mondok két nevet, akik erre rácáfoltak. Fehér Zoltán és Predrag Bosnjak nem csak pénzt keresni érkezett, hanem tenni is akart, és tett is a Haliért - vélekedett Artner Tamás.

Tóth Péter

- Tettünk neki ajánlatot, majd emeltünk az összegen, mondtuk, napi egy edzéssel maradjon még egy évet. Ám ő ezt nem fogadta el - így Tóth Miklós.

Belső védők

- A Fehér-Devecseri belső védőpárost favorizálom, ám az Újpest ellen előbbi eltiltása miatt nem játszhat. Egyébként már nagyjából megvan a fejemben a kezdőcsapat, igaz, két helyen még gondolkodom. A Rózsa - Schimmer, Dvorschák, Devecseri, Katona - Szakály, Jancsó - Városi (Gaál), Nagy O., Halmosi - Radó összeállítás a legvalószínűbb kezdő, de lehet, hogy Zamostny kezd elöl, és Radó eggyel hátrább szerepel.

Mezszponzor, főtámogató

- Nehéz támogatót szerezni manapság, legutóbb a Sopron Bank esetében érzelmi kötődés is kellett, hogy a bank mellénk álljon. A cégek 2-3 millió forintig maguk döntenek, e felett már a külföldi tulajdonoson múlik az ügy - felelte egy kérdésre Tóth Miklós.

Rózsa Dániel

- Jövőre lejár a szerződése, most nem érkezett ajánlat érte, szeretnénk, ha hosszabbítana - mondta Tóth Miklós.

Farkas Márk

- Megkapja a lehetőséget, de nem ő az elsőszámú jelölt a balhátvéd posztján, a sebessége nem az igazi - ezt ő is tudja. Az Újpest ellen kemény dió lenne számára a villámgyors Suljic vagy Tshibuabua megállítása - mondta Artner Tamás.

Szurkolók

- Nem mondom, olykor sok álmatlan éjszakát okoztok, de nélkületek mit sem ér az egész játék. Mert ha nem lennétek, az lenne az igazán rossz - szögezte le Artner Tamás.

Nyolc órakor aztán véget ért az ankét. Folyt. köv legközelebb néhány méterrel arrébb - már az Újpest ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!