Haladás

2016.12.21. 21:34

Szövetségi kapitány lehetett volna Mészöly Géza

A Szombathelyi Swietelsky-Haladás vezetőedzőjével az egyik fociportál készített hosszabb lélegzetvételű anyagot.

Pum András

A csakfoci.hu "Tilos passzolni" rovatának vendége a héten Mészöly Géza, a Haladás vezetőedzője volt.

1. Toronymagasan a Haladásban szerepelt idén a legtöbb MLSZ-ajánlásnak megfelelő fiatal. Mészöly Géza ilyen bátor vagy a klubvezetés várja ezt el?

- Edzői múltam általában arról szólt, hogy bátran nyúltam a fiatalokhoz. Ez a bátorság most jellemző a Haladásra is, sőt, talán nem túlzok azzal, hogy ennyi fiatal bevetése már nem szimplán bátorság kategória, már-már a határán van az ésszerűségnek, sőt, néha már túl is lépi azt. Két dolog azért kellett ehhez: ha őszinték akarunk lenni, a nyáron igazolt külföldiek nem segítették annyira a csapat szereplését, mint reméltük, így helyettük inkább a saját fiataljainkra építettünk. És fontos volt a vezetők hozzáállása is, nem üvöltötték le a fejemet, ha mondjuk elment egy meccs a rutintalanságból a hajrában.

2. A Haladás főszponzorának kiszállásáról nemrégiben cikkeztek. Messze állunk a valóságtól, ha azt feltételezzük, hogy a fiatalokért járó milliók különösen jól jöttek a Haladásnak?

- Mondhatjuk, hogy megdicsértek a vezetők a szezon végén, mert a kimutatások szerint igencsak jövedelmező volt a fiatalokat szerepeltetni. Nem tudok pontos összegeket, de ez tízmilliókat is jelenthet szezononként, ebben az átmeneti időszakban pedig ez egy kiváló bevételi forrás is volt a klubnak. Éltünk egy helyzet adta lehetőséggel, közben pedig a magyar futball érdekeit is szem előtt tartottuk a fiatalok bevetésével. Ami fontos szempont volt, hogy a fiatal egyben legyen gyors is. Az NB I-ben ennek az adottságnak különösen nagy értéke van, ha valaki gyors, akár már 18 évesen is boldogulhat.

3. És ha csak 16 éves a tehetség? Kiss Tamás beállítása a Videoton ellen azt eredményezte, hogy pályára lépett az NB I-ben az első olyan játékos, aki a harmadik évezredben született.

- Rá a 17 éveseknél figyeltem fel, egy vagány, gyors srác. Az igazság az, hogy egyszerűen nem működött a csapat a Videoton elleni meccs első félidejében. Akkor jött az a gondolatom, hogy most kell valamit váratlant húzni, olyat, amit talán még a saját kispadunk sem ért, az ellenfél pedig biztosan nem. Ez egy jó edzői megérzés volt, úgy érzem, ez valami olyasmi, amit édesapámtól örököltem.

4. Róla még beszélni fogunk később, maradjunk egyelőre a Haladásnál. Ősszel a zuhanyhíradóban egyszer azt lehetett hallani egy meccs után, hogy ha a következő is vereség lesz, akkor menned kell. Hozzád eljutottak ilyen hírek?

- Miért, hozzátok igen? Ez most meglepett... A Haladásnál én az első naptól kezdve komoly bizalmat érzek a vezetőktől, de talán tettem is ezért. Egy ideje egyébként már nem veszem fel a rólam szóló híreket, azt se, ha suttognak rólam, inkább a munkámra figyelek. Az Újpestről, a Vasastól vagy éppen az U19-es csapat mellőli távozásom is komoly mélyütés volt, megtanultam ezeknek a helyzeteknek a kezelését. Egy edző megítélése három rossz meccs után úgyis megváltozhat, ha nyáron még dicsértek, nem biztos, hogy ősszel is elégedettek lesznek még veled, ez egy ilyen szakma. De hozzáteszem, én itt a Haladásnál mindvégig éreztem a vezetők bizalmát.

Mészöly Géza és stábja jól dolgozik a Haladásnál

5. Ha már U19-es válogatott: hogy élted meg, hogy nem mehettél az U20-as világbajnokságra a kijutás után?

- Azokban a hetekben rosszul, de az ilyen döntésektől keményedtem meg. Amit vállaltam, azt elértem, mert a minimális elvárás a világbajnoki kijutás volt. Viszont valahol legbelül éreztem, hogy ha "csak" a minimális célkitűzés jön össze, nem 100%, hogy én mehetek majd a csapattal a vébére. Így is lett

6. Úgy hallottuk, hogy Egervári Sándor után Te voltál a kiszemelt és az MLSZ által felépíteni kívánt szövetségi kapitány, de az U19-es Eb-szereplés után ez ugrott?

- Ennyi idő után talán már beszélhetek róla, hogy volt ilyen terv. Több olyan beszélgetésünk volt négyszemközt Csányi Sándor úrral, ahol elmondta, hogy ugyan nem tudja 100%-ig megígérni, hogy én leszek majd a kapitány, de ha így mennek tovább a dolgok, akkor erre nagyon jó az esély. A dolgok aztán nem így mentek tovább, ez is mutatja, milyen egy edző élete. Az a csapat akkor előtte felkészülési mérkőzéseken szinte végigverte Európát. Ha négyben lettünk volna az U19-es Eb-n, ha talán egy picit markánsabb a játékunk, akkor szerintem később valóban felkértek volna, de aztán másként alakult.

7. Megbántad-e, hogy azt nyilatkoztad, ha behugyozunk, akkor sem verjük meg Portugáliát?

- Aki visszanézi azt a sajtótájékoztatót, az láthatja, hogy higgadtan, természetesen értékeltem azt a hatost, de a negyedik-ötödik visszakérdezésnél kijött belőlem az a szó. Ha mondjuk akkor ott ül velem egy sajtós a szövetségtől, ráérzett volna, hogy érdemes lenne közbelépni, mert előbb-utóbb elpattanok. Ezzel együtt elismerem, hogy azt a szót nem kellett volna mondanom, nem kedvezett a megítélésemnek sem. Ott mélyre kerültem, onnan kellett visszajönnöm, de a Haladással azért csak sikerült.

8. A helyed nem sokkal később Bernd Storck vette át, akinek volt egy burkolt kritikája a csapat ifi Eb-n mutatott teljesítményéről. Amikor kinevezték őt a felnőttek kapitányának, a hazai klubedzők közül talán Mészöly Gézával volt az első nyilvános találkozója. Nem volt benned sértettség esetleg az irányába?

- Alapvetően Király Gabihoz jött Szombathelyre, de ha már ott járt, megragadtam a lehetőséget, hogy felkínáljam a Haladás együttműködési szándékát. Ugyan nem biztos, hogy mi vagyunk az a klub, amelyik az elsők között tudja megvenni néhány tízezer euróért az általa ajánlott mérőberendezést, de igyekszünk partnerei lenni. Én elismerem, ha valaki akar valamit, ha sokat dolgozik, Storck pedig ilyen. Jól esett volna azért, ha a nyilatkozataiban megemlít bennünket, mert a Ferencvárost mindig név szerint említette, később a Vasast is, nagyon vártam, hogy legalább egyszer mondja ki a Haladást is, amelyik partnerként tekint a módszereire.

9. Azokkal a véleményekkel egyetértettél, mely szerint Storckkal jobban nézett ki az U20-as vébén a csapat, mint előtte egy évvel az Eb-n?

- Ez egy nagyon összetett téma, lehetne sorolni az okokat. Kalmár Zsoltit például épphogy megkaptuk az Eb-re, Mervó nem volt tökéletes állapotban, a kapuskérdésből is rosszul jöttünk ki, kulcsemberünket, Németh Máriót hol le, hol becserélték az NB I-ben, 45 percekre volt kalibrálva. A világbajnokságra már az említett kulcsemberek jobb állapotban voltak, Nagy Ádám addigra berobbant az NB I-ben is, ezek erősebbé tették a csapatot. Hozzáteszem, a jó rajt ellenére a végső pontot az i-re Storck sem tudta feltenni.

10. Az Eb-n szerepelt U19-es válogatottban nem kapott helyet az a Nagy Ádám, aki abból a korosztályból ma a legelőrébb tart. Mi volt az ok? Ismerted egyáltalán?

- Persze, Lipcsei Petinél játszott a második csapatban, többször meg is néztem őt. Igazából a kérdés az volt, hogy Nagy Ádám vagy Nagy Dominik legyen az, aki előtérbe kerül, hiszen hasonló a stílusuk, a testalkatuk, és úgy véltem, az egyiküknek van csak hely. Ebben a korban 2-3 hónap alatt is sok minden megváltozhat, és akkor úgy éreztem, Dominik egy fokkal jobban passzol a csapatba. Ma már persze másképp döntenék, Dominiket kitenném a szélre, Ádám pedig középen játszana.

A teljes anyag ITT OLVASHATÓ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!