Haladás

2015.02.18. 17:12

Több mint százmilliós fejlesztés az Illés Akadémián

A nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrummá fejlesztendő Illés Béla Football Akadémiának megítélt több mint 2,57 milliárdos állami támogatáson kívül az Új Városliget projekt keretén belül több mint 100 millió forintból öltözők, irodák, parkolók épülnek az akadémián.

Pum András

Szerda délután az Illés Béla Football Akadémián jelképesen átadták az Új Városliget építése Szombathelyen projekt egy újabb munkaterületét.

Az átadáson jelen volt dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Koczka Tibor és Illés Károly alpolgármester, Lendvai Ferenc tanácsnok, Kecskés László, a körzet képviselője és Illés Béla a Halmill Kft. ügyvezetője. Az Új Városliget projekt keretén belül Szombathely 732,7 millió forintot nyert, ebből 80 millió forint jutott az Illés Akadémiára. Ehhez 24,4 millió forintot a Halmill Kft. még hozzátett, azaz 104,4 millió forintból fejlesztettek az akadémián. És hogy mi épül az összegből? Négy öltöző a csapatoknak, egy az edzőknek, irodák, közösségi tér (recepció, hall), 15 új parkoló. Ezen kívül gépészeti és villamossági felújításokat végeznek, az épületet hőszigetelik és kicserélik a tetőszerkezetet. A munkát már elkezdték, a tervek szerint július végére fejeződik be az 584 négyzetméteres beruházás.

Dr. Puskás Tivadar hangsúlyozta: január 1-jén megígérte, a 2015-ös év a sportberuházások éve lesz a megyeszékhelyen. Ennek jegyében a Haladás sportkomplexum mellett az Illés Akadémia is megújul, korszerűsödik. A polgármester bízik benne, hogy – ennek köszönhetően is – minél többi jövőbeli Messi, Puskás, Pelé kerül ki az akadémiáról.

Dr. Puskás Tivadar (balról), Illés Károly, Illés Béla, Koczka Tibor, Kecskés László a munkaterület előtt. Illés Béla egy, a résztvevők által közösen dedikált labdát vehetett át. Fotó: Cseh Gábor

Illés Béla, az akadémia alapítója jelezte, 2007-ben 33 gyermekkel indították az intézményt, jelenleg 12 csapatban több mint 300 fiatal focizik. 2011-ben az ország legjobb akadémiája lett a szombathelyi, és az utóbbi három évben a dobogón végzett. Ám hiába a szakmai tudás, ha a rivális akadémiákhoz képest infrastruktúrális lemaradásuk van. Mint Illés elmondta, ezért is nagy segítség a mostani beruházás, amely az első lépés ahhoz, hogy nyugat-európai színvonalú körülmények között készüljenek a focisták. A 2.57 milliárdos állami támogatásnak köszönhetően a beruházások ősszel folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!