Haladás

2015.07.21. 18:55

Török Gábor: Csapatot csak egyszer választ az ember

A szombathelyi születésű MLSZ elnökségi tag, Török Gábor szerint a magyar futballt nem lehet egyik napról a másikra meggyógyítani.

Pum András

A neves politológus Török Gábort 2013. márciusában választották a Magyar Labdarúgó Szövetség női bizottságának elnökévé, és hogy valamit nagyon jól csinálhatott, bizonyítja, hogy idén április 2-án MLSZ elnökségi tag lett. Utóbbi grémium egyébként mindössze nyolc főt számlál, az elnök pedig Csányi Sándor.

A 43 éves, szombathelyi születésű, jelenleg Budapesten és Aszófőn felváltva élő Török Gábortól cseppet sem idegen a labdarúgás, gyakorlatilag Haladás-meccseken nőtt fel. Anno nem csak a Rohonci úton, hanem idegenben is rendszeresen drukkolt a csapatnak. De ha ideje engedi, manapság is feltűnik a zöld-fehérek idegenbeli találkozóin.

Kérdezz-felelek Török Gáborral.

- Miért érezte fontosnak, hogy a női után a férfivonalon is tevékenykedjen?

- A foci szerintem uniszex, pontosabban univerzális - szögezte le Török Gábor. - Csak a sorfal más - ahogy a szlogen mondja. Természetesen tisztában vagyok a női és a férfi futball különbségeivel, nem véletlenül dolgoztam sokat az elmúlt években azért, hogy lebontsuk a női focit idehaza körülvevő, előítéletekből épített falakat. Ugyanakkor a foci nemtől és kortól függetlenül érdekes. Amikor jelölést kaptam az MLSZ elnökségébe, azt nem is egy vadonatúj feladatnak éreztem, sokkal inkább a néhány éve megkezdett társadalmi munkám egy új állomásának. A női foci támogatása ezzel együtt továbbra is prioritás számomra, elnökségi tagként ráadásul sokkal többet is tehetek érte, mint korábban.

- Hogy tetszik az eddigi munka?

- Röviden: nagyon. Az új elnökség egyelőre kifejezetten aktív, nagyon sok az ülés, ráadásul meglepően színvonalas és éles viták vannak a testületben, amelyek komoly felkészülést és odafigyelést igényelnek. Ahhoz képest, hogy mindannyian a hivatásunk mellett, a szabadidőnk terhére veszünk részt a munkában, egy ideje azt vettem észre, hogy a focival kapcsolatos ügyekkel foglalkozom a legtöbbet.

Török Gábor számára fontos, mi történik a Haladásnál. Fotó: origo.hu

- Van-e szakterülete, amivel csak Ön foglalkozik? Min szeretne változtatni?

- Nincsenek rögzített szakterületek, a döntések során mindenkinek a véleménye fontos, ugyanakkor értelemszerűen nem sok értelme lenne Nyilasi Tiborral vitatkoznom a fejelés technikájáról. Engem leginkább a labdarúgás és szövetség stratégiai kérdései, valamint a nyilvánossággal való kapcsolata érdekel, azt hiszem, hogy ilyen témákban lehetek leginkább hasznára a testületnek.

- Mik a legnagyobb gondjai a magyar futballnak, illetve mi az ami jól működik?

- Rengeteg pozitív változás van, különösen a körülményekben, de a magyar foci, kár lenne tagadni, beteg. Az elmúlt évtizedek kiölték belőle a lelket, kikezdték a tisztességét, elvették a tartását és a morális iránytűjét. Építhetünk neki szebb stadionokat, költhetünk rá sokkal több pénzt, és talán jó is, ha ezt megtehetjük, de tisztában kell lennünk azzal, hogy a gyógyulás nem megy majd egyik napról a másikra. A közeg megtisztulása, az értékrend újrafelfedezése hosszú folyamat. Márpedig amíg ez nem történik meg, addig alapvetően benne maradunk a lehúzó, romboló ördögi körökben.

- Mit várnak a légiósszabálytól, és a 21 éven aluli fiatalok pályán tartásától?

- Miután itt egy ösztönző rendszerről van szó, leginkább azt várjuk, hogy tegye a dolgát: ösztönözzön. Arra sarkalja a klubokat, hogy minél több tehetséges fiatal magyar labdarúgót neveljenek és adjanak is lehetőséget nekik a fejlődésre, a rendszeres szereplésre.

- Tud-e lobbizni a Haladás mellett?

- Miután csapatot életében csak egyszer választ az ember, pontosabban nem is igazán választ, inkább "beleszületik", az teljesen biztos, hogy bármi is történik a klubbal, engem Haladás-szurkolóként fognak eltemetni. Az elnökségben a döntéseim során természetesen a magyar foci érdekeit tartom szem előtt, de nem tagadhatom, hogy számomra fontos, mi történik Szombathelyen. Szívesen tennék még többet a Haladásért, talán a jövőben lesz is még majd lehetőségem rá.

- Hová várja a Halit a bajnokságban?

- Talán furcsa lesz, amit mondok, de Haladás-szurkolóként nem elsősorban helyezésben vannak elvárásaim, várakozásaim. Persze nagyon örülnék, ha nem lennének kiesési gondjaink, de alapvetően a Haladásra jellemző értékeket szeretném látni. Fiatal, döntően saját nevelésű csapatot, amely szimpatikus és küzdeni képes. Az eredményesség a labdarúgásban ma már alapvetően pénzkérdés: amíg nem jön egy szaúdi milliárdos, vagy legalább egy Garancsi István, nem fogunk bajnokságot nyerni. De azt senki sem akadályozza meg, sőt, a szövetség ma már jelentős mértékben támogatja, hogy neveljünk kiváló, értékes focistákat, hogy legyen egy klubmodellünk, hogy legyen egy közösség, amelynek vannak értékei és példaképei.

- Mi a 12 csapatos bajnokság előnye? Nem fél, hogy vidéki bázisok szűnnek meg, ezzel együtt szurkolók tűnnek el a magyar fociból?És kevesebb gyerek akar ott focizni, ahol nincs NB-s csapat?

- Jövőre már 20 csapatos lesz az NB II, szóval az NB-s csapatok létszáma nem változik majd: 32 helyen lesz ezentúl is profinak nevezett futball. A 12 csapatos első osztály legnagyobb előnye, hogy nem csukja be a szemét, hanem elfogadja a realitást: nincs és szerintem jó ideig nem is lesz Magyarországon ennél több első osztályra alkalmas klub.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!