Haladás

2014.07.24. 14:20

Új bajnokság, új célok

A Haladás vezetőedzője, Artner Tamás korszerű, modern és támadószellemű csapatot ígér, amelynek a stabil NB I-es tagság megőrzése lehet a célja.

Pum András

Alaposan átalakult kerettel kezdi a szombaton kezdődő 2014/2015-ös bajnokságot a Szombathelyi Haladás. Hét játékos – Bosnak (FTC), Tóth Péter (Pinkafeld), Guzmics (még nincs csapata), Simon (Videoton), Nagy Gábor (Újpest), Halmai, Hrepka (MTK) – távozott, és hat – Katona, Varga Gábor, Gaál (Sopron), Városi (Pécs), Nagy Olivér (Paks), Zamostny (Újpest) érkezett.

Azaz egy-két kivétellel húzóemberek távoztak a hatodik helyen végzett gárdából.

– A sikeres tavalyi bajnokság után lehetett látni, hogy rengeteg játékosunk piacképes, nehéz lesz megtartani lejáró szerződésű futballistáinkat – mondta Artner Tamás. – A kezdőcsapat csaknem fele – Bosnjak, Tóth, Guzmics, Simon, Nagy – eligazolt. Kalász Milán kölcsönben Ajkára került, és Jagodics Márkot is kölcsönadjuk, ám még nem tudni, hová. Elsődleges feladatunk volt, hogy megtaláljuk azokat, akikkkel pótolni tudjuk a távozókat.  Rengeteg játékos szerepelt az elképzeléseinkben, ám anyagi lehetőségeink miatt a nevesebbeket nem tudtuk megszerezni. Így például Bognár Istvánt (Mezőkövesd), Balázs Benjamint (Kaposvár) és Simon Attilát (Paks) sem. Koncepciót váltottunk, olyanokat kerestünk, akik fiatalok, vagy a másodosztályban jól futballoztak, esetleg jó játékosok, de valami oknál fogva korábban kevés lehetőséget kaptak. Így érkezett Városi, Zamostny, Katona, Varga Gábor, Gaál, Nagy Olivér. Emellett folytattuk az elmúlt három év törekvését, saját utánpótlásunkból ezúttal hat fiatalt – Gyurján M., Angyal, Jancsó, Rácz, Tóth M., Tihanyi – hoztunk fel. Az utóbbi három évben 14 fiatalunk debütált az NB I-ben, ami óriási szám. A felkészülés öt és fél hetében a különböző fizikai állapotban lévő játékosainkat egy szintre kellett hozni, emellett új csapatot építeni, és a bajnoki rajtra a lehető legütőképesebb gárdát megtalálni. Az edzőmeccsek is ezt a célt szolgálták, a játékosok partnere voltak a munkában. A Király Kupa elhódítása pluszmotivációt adott a munkához. Az utolsó hétre már kialakult egy olyan öltözői közösség, mint amilyen az elmúlt időszakban volt.

Artner Tamás öt és fél hetes felkészülést tartott futballistáinak. Fotó: Maitz Kinga

– Ami az igazolásokat illeti, Radó és Németh Márió iránt van érdeklődés, amennyiben valamelyiküket elviszik, muszáj pótolnunk – folytatta Artner. – De egy belső védőként és védekező középpályásként használható futballistára még mindenképpen szükségem lenne. Salim Arrachéval kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy noha komoly fizikai lemaradása van, a játéktudása elvitathatatlan, őt szeretném, ha leigazolnánk. Ami a játékstílusunkat illeti, gyors embereinket elveszítettük, így a kontráink egyelőre nem ülnek úgy, ahogy kellene, de ezen próbálunk javítani. Azt megígérhetem, hogy korszerű, modern és támadószellemű Haladást láthatnak a szurkolók. Ám ez nem megy egyik pillanatról a másikra. A vezetőkkel még nem beszéltünk a célokról, de most az lehet az elvárás, hogy stabil NB I-es csapata legyen Szombathelynek. Aztán ha a fiatalokat be tudjuk építeni, és jövőre is itt maradnak, a következő bajnokságban már komolyabb céljaink lehetnek. Kalász Milán kölcsönben Ajkára került, és Jagodics Márkot is kölcsönadjuk, ám még nem tudni, hová.

- A bajnokság többi csapata közül az élcsapatok tovább erősödtek, hozzájuk izmodosott az Újpest is. Volt néhány csapat - a Paks, a Pápa, a Kecskemét és a Haladás - amelyből sokan elmentek, és sokan is érkeztek. Az újoncok sötét lovak, de az kiderült, hogy a Nyíregyháza nagy erőket mozgosított a nyáron, és a Dunaújváros is bevásárolt. Csakúgy mint tavaly, ezúttal is szétszakad a mezőny, lesz öt-hat bombaerős csapat, a többi pedig a középmezőnyben küzd - zárta szavait Artner Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!