Hegyfalu

2015.04.12. 11:41

Veres Gábor harmadik Antall-szobrát Brüsszelben állították fel

Hegyfalu – Brüsszelben avatták fel a Hegyfaluban élő, Szombathelyen tanító Veres Gábor szobrászművész harmadik dr. Antall Józsefről, az 1989-es rendszerváltoztatás után létrejött köztársaság első szabadon választott miniszterelnökéről készített szobrát.

Merklin Tímea

Nem ez volt az első Antall-portré az országban, de emlékművet elsőként Szombathelyen állítottak a néhai miniszterelnöknek, aki 1990-1993 között töltötte be ezt a pozíciót. A Berzsenyi Dániel Könyvtár előtt álló mellszobor Veres Gábor szobrászművész alkotása, 2002. április 8-án dr. Antall József születésének 70. évfordulóján avatták. Klára asszony, az özvegy eljött megnézni a művet, nagyon tetszett neki, ellátogatott Hegyfaluba is, hogy találkozzon a szobrásszal.

Antall Péter, dr. Antall Józsefné Klára asszony, Veres Gábor, Veres Márton Vitéz a brüsszeli Antall-szobor avatásán Fotó: Horváth Péter

Amikor Budapesten akartak Antall-szobrot állítani, az özvegy biztatására Veres Gábor is részt vett a meghívásos pályázaton, meg is nyerte, a Budapest Galéria zsűrizett. Azt az alkotást 2003-ban állították fel a Várhegy tövében, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum szomszédságában, amelynek Antall József az igazgatója volt mielőtt miniszterelnök lett volna. Sok Antall-portré van - amint a szobrász meséli –, az özvegy szerint azonban Veres Gáboré a legjobb.

A Budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködésben hozták létre az Antall József Tudásközpontot 2009-ben alapítványi formában. Megalakulását dr. Antall Józsefné Brüsszelben jelentette be, amikor ott egy épületszárnyat neveztek el róla.

Veres Gábor szobrászművész Fotó: Veres Márton

Évek óta dédelgetett terv volt, hogy Brüsszelben is legyen egy szobor a néhai miniszterelnökről. A fia, Antall Péter igazgatása alatt álló tudásközpont - a korábbi két jól sikerült szobor után - ennek elkészítését is Veres Gáborra bízta. A szobrászművész azt mondja, élmény volt a tudásközponttal együttműködni, nagyon sodró lendületű fiatal csapat dolgozik ott. A mű a közelmúltban készült el, nemrégiben avatták egy konferenciához kapcsolódóan. Veres Gábor készítette az Antall József-díj kisplasztikáját és a szintén az Antall József Tudásközpont által alapított Visegrád Bridge-díj kisplasztikáját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!