Vigyázat!

2019.02.19. 11:30

Támadnak a kullancsok – Megyénk a legfertőzöttebb területek közé tartozik

Ahogy szebbre vált az időjárás, sokan azonnal kikívánkoznak a szabadba. A tavaszi túrák ugyanakkor amellett, hogy feltöltenek és remek kikapcsolódást biztosítanak, veszélyeket is rejthetnek magukban.

Lakosi Gabriella

A szabadban veszélyek is leshetnek ránk Fotó: Szendi Péter

A kullancsok is ilyenkor a legaktívabbak, s évről évre egyre nagyobb a populációjuk. Ez nem feltétlenül az enyhébb télnek köszönhető, ezek az állatok mínusz húsz-huszonöt fokot is könnyen kibírnak. Vigh Károly entomológus el­mondta, nagyjából hatvan különböző kullancsfaj honos országunkban, ebből egy jelent veszélyt az emberre. Megyénk pedig a legfertőzöttebb területek közé tartozik. Az élősködőknek elég évente egyszer vért szívniuk, ebben az időszakban tehát a legéhesebbek. Nagyon sok kullancs viszont fertőzött, leginkább agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt terjesztenek.

A legjobb védekezés a megelőzés a szakember szerint. Ha túrázni indulunk válasszunk megfelelő ruházatot és használjunk kullancsriasztó termékeket. Ha pedig így sem sikerül elkerülni a csípést, minél előbb távolítsuk el a bőrből. Minél kevesebb ideig szívja a vérünket, annál alacsonyabb a fertőződés esélye. Hivatalosan minden kullancsot fertőzöttnek kell tekinteni, csípés után figyeljük az esetleges tünetek jelentkezését. A Lyme-kór például egy időben elkezdett kezeléssel jól gyógyítható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!