természet

2019.03.01. 07:00

Ismerd meg, szeresd, védd! – Az év élőlényei 2019-ben

Melyek az év élőlényei 2019-ben? Hogy ismerjük fel, és hogyan segíthetjük fennmaradásukat? Ezek a kérdések kerültek napirendre csütörtök délután a Szombathelyi Képtárban, a Magyar Tudományos Akadémia Vas Megyei Tudományos Testülete és a Savaria Múzeum közös rendezvényén.

Tersztyánszky Krisztina

Prof. dr. Vig Károly a képtári, izgalmas „biológiaórán”

Fotó: Horváth Balázs

Talán nem is gondolnánk, de nagyon sokféle élőlénycsoport köré rendeződnek különféle civil szervezetek, amelyek az adott élőlények megismerésével, védelmével, kutatásával foglalkoznak. Közülük talán a legismertebb a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, de van ilyen szervezetük a rovaroknak, a halaknak, a gombáknak és még az algáknak is. Az utóbbi években egyre többen választják meg működési körükben az év élőlényét. Ez általában úgy zajlik, hogy minden év közeledtével kiválasztanak három fajt, aminek előtérbe helyezését akkor éppen aktuálisnak látják. Lehet ez a fokozott veszélyeztetettség, vagy épp ellenkezőleg, a nagyobb arányú elterjedés, de lehet az is, hogy valami művelődéstörténeti vonatkozással bír az adott növény vagy állat. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy az átlagember is könnyen ismerje fel az adott élőlényt. Itt kezdődik a dolog nagyon fontos ismeretterjesztési küldetése, ugyanis a három jelölt közül közönségszavazás dönti el, hogy melyik legyen az év madara, gombája, vadvirága.

– Az internetes szavazás során nagyon sok ember találkozik legalább ezzel a három fajjal – magyarázza a szervezők részéről prof. dr. Vig Károly, a Savaria múzeum tudományos igazgatóhelyettese. – Egy adott faj kapcsán sok mindennek utánanéznek, ismertetőket olvasnak el, közelebb kerülnek ezekhez az élőlényekhez. Ez talán a legfontosabb feladata az akciónak, hogy az emberekben, köztük a fiatalokban felkeltsük a természet iránti érdeklődést. A továbbiakban pedig, a kiemelt fajt illetően ráterelődik a figyelem a védelemre, a növények és állatok megbecsülésére, élőhelyük megóvására. Ennek szellemében a tegnapi, az év élőlényeit bemutató tudományos ülésre sem elsősorban szakembereket vártak. Diákokat, természetszerető embereket. Jöttek is szép számmal, gyerekek, idősek egyaránt. Bevezetésül Fodor István tankerületi igazgató köszönte meg a részt vevő tudósoknak, hogy életüket a természet megismerésére fordítják, és hogy azért is tesznek, hogy másokkal is megszerettessék az életünk elválaszthatatlan részét képező élővilágot.

Prof. dr. Vig Károly a képtári, izgalmas „biológiaórán”

A továbbiakban a felszólalók a természet egy-egy darabkáját hozták a terembe látványos, vetített képes elő­adásaikkal. Elsőként Vig Károly a Rovartani Társaság képviseletében a bársonyos fekete és szürke szőrzettel borított pompás védett rovart, a havasi cincért mutatta be, amely 5680 szavazattal lett kategó­riájának kedvence. Dr. Szinetár ­Csaba egy hazai vizeinkben is gyakori, tág tűrésű halfajt, a vörösszárnyú keszeget ismertette meg azokkal, akik még nem találkoztak vele horgászkalandjaik során. Az őshonos halfaj kerti tavainkban is jól érzi magát – hangsúlyozta, s bizonyítékul hozott is egy példányt egy kevéssé kényelmes üvegedényben. Az év kétéltűje kitüntető címet a foltos szalamandra viselheti – jellemzőit Dankovics Róbert élményszerű előadásából ismerhette meg a közönség. De napirendre került az év madara, a gólyatöcs, az év emlőseként befutó eurázsiai hiúz, a gombák mezőnyében megszavazott bronzos vargánya, a növények közül pedig a magyar zergevirág és a sajmeggy. Izgalmas, élményszerű biológiaóra után távozhatott a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!