2020.03.29. 07:00
Ha hiányzik a meleg leves
Ha már unjuk a száraz ételeket, néhány egyszerű, otthon valószínűleg fellelhető alapanyagból finom és tápláló leveseket főzhetünk.
Görög citromos rizsleves
Fotó: VN/Mindmegette.hu
Görög citromos rizsleves
Hozzávalók: egy liter tyúkhúsleves (kockából is lehet), 3 dkg rizs, bors, 1 citrom, só, 1 tojás, petrezselyemzöld.
A levest forrásig hevítjük, beledobjuk a megmosott rizst, és lassú forralással 10-12 percig főzzük. A citromlevet átszűrjük, a tojást habosra felverjük. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojáshoz a citrom levét, majd apránként 5-6 evőkanál levest. Krémszerűre keverjük. Lehúzzuk a levest a tűzről, és lassan hozzácsurgatjuk a citromos-tojásos krémet. Ízlés szerint borsozzuk, sózzuk, meghintjük petrezselyemmel.
Buggyantott tojásleves
Hozzávalók: 5 dkg póréhagyma, 2 evőkanál libazsír, őrölt kömény, 2 evőkanál liszt, bors, 1-2 babérlevél, só, 1 liter húsleves alaplé, 2 evőkanál borecet, 4 tojás, 0,5 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld.
A finomra vágott póréhagymát megfuttatjuk forró libazsíron. Meghintjük kevés köménymaggal, liszttel, frissen őrölt borssal. Hozzáadjuk a babérlevelet, sózzuk, majd felöntjük az alaplével. Kis lángon felforraljuk, egy evőkanál borecettel ízesítjük. Felforralunk egy liter vizet a megmaradt borecettel. Alaposan megkeverjük, majd egyenként beleengedjük a tojásokat. Szűrőlapáttal kiemeljük mindet. Tejszínnel dúsítjuk a levest, majd a buggyantott tojásokkal és finomra vágott petrezselyemmel kínáljuk.