életmódi

2021.09.05. 07:00

Tartalékoljunk, de ésszel! – Kétheti ételtartalék az optimális

A Covid-járvány ideje alatt az emberek többsége pánikvásárlásba kezdett, ami egyfelől tömegjeleneteket eredményezett az üzletekben, másfelől bizonyos élelmiszerek átmeneti hiányához vezetett.

VN

A hasonló helyzetek elkerülése céljából élelmiszer-tartalékolási útmutatót állítottak össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ingyenesen letölthető kiadvány olyan egyszerű gyakorlati tanácsokkal látja el a lakosságot, amelyek nemcsak a különböző veszélyhelyzetekben hasznosak, hanem haté konyan segítik a tudatos otthoni készletgazdálkodást, valamint az élelmiszer-pazarlás csökkentését is. A Nébih májusi karanténkutatásából kiderült, hogy a legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszer-tartalékot igyekezett felhalmozni a tavaszi hónapokban. Ez egyébként a szakemberek szerint is optimális mennyiségnek tekinthető.

A kétheti élelmiszer-tartalékkal, valamint a heti egyszeri vagy még ritkább, esetleg online bevásárlással jelentősen csökkenthető volt a személyes kontaktusok száma, ami az egészségügyi szakemberek szerint a megelőzés egyik legfontosabb eszköze volt. A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a felhalmozott készletek nagy része végül a kukában landolt, azaz veszendőbe ment. A Nébih kiadványa hasznos tanácsokat és ötleteket tartalmaz többek között az otthoni élelmiszer-tartalék össze tételére, tárolására, felhasználására és természetesen az élelmiszer-hulladék keletkezésének elkerülésére. A Nébih egyúttal játékos kihívásra invitálja mind azokat, akik az útmutató segítségével állítják össze otthoni élelmiszer-t artalékukat. Minde zt megt alálják az interneten.

Kiemelt képen: Nem érdemes egyszerre sokat elraktározni az egyes élelmiszerekből a kamrában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!