Helyi gazdaság

2022.12.14. 17:52

Jó hír: felülvizsgálta a limithatárt a Vasivíz

Háromnapos türelmi időt hagy és csak a 10 001 forint feletti, január 1. után kiállított számlák késedelmes fizetésénél szab ki behajtási költségátalányt a nem lakossági felhasználóknál a Vasivíz Zrt.

Tömböly Ágnes

Olvasónk céges víziközmű-számláját többször is késedelemmel rendezte, a csúszások miatt a zrt. háromszor 40 eurós behajtási költségátalányt rótt ki vállalkozására. A Vasivíz Zrt. tájékoztatója szerint a cég a 2016-ban megjelent jogszabály alapján alkalmazhatta volna a behajtási költségátalányt, de eddig nem tartotta szükségszerűnek, azonban megváltozott a gazdasági környezet.

Kitértek arra is: a jogszabály értelmében a behajtási költségátalány számlánként érvényesíthető. A Vasivíz Zrt. a fizetési határidőhöz képest amúgy három nap türelmi időt ad az érintett felhasználóknak (vállalkozásoknak, intézményeknek, egyéni vállalkozóknak), és nem az első forinttól alkalmazzák a fizetési költségátalányt. „Jelenleg a csak alapdíjat tartalmazó számlák esetében 1001 forinttól, a fogyasztást is tartalmazó számlák esetében 501 forinttól” róják ki késedelmes fizetés esetén a 40 eurós díjat.

Közleményükben hangsúlyozták: a felhasználókat is érintő gazdasági környezetre tekintettel már döntés született arról, hogy a 2023. január 1-jétől kibocsátott számlákra vonatkozóan a limithatárt 10 001 forinttól határozza meg a cég.

A büki térségben víziközmű-szolgáltatást nyújtó Soproni Vízmű Zrt. ugyancsak alkalmazza behajtási költségátalány kiszabását – tudtuk meg. Kérdéseinkre Hosnyánszki Szilvia kommunikációs munkatárs arról tájékoztatott: társaságuknál a háromnapos elmaradást és a 10 ezer forint számla végösszeget meghaladó késedelmes kiegyenlítések esetén vetik ki a költségátalányt. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a jogszabály alapján akár egynapos késedelem esetén – a számla végösszegétől függetlenül – joguk lenne a díj érvényesítésére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!