Nők Fókuszban

2023.12.29. 11:30

„Az emberi oldala sokkal fontosabb, mint a pénz” – Nagy Marianna 25 éve sikeres üzletasszony

Olyan szenvedéllyel és szakértelemmel beszél a cége ügyeiről Nagy Marianna, hogy teljesen egyértelmű, miért sikeres 25 éve a Max Savaria Kft. Az üzletasszonnyal a női vezetői lét kihívásairól, a család és a karrier összeegyeztetéséről és magáról az életről beszélgettünk.

Csabai Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Cége minőségirányítással foglalkozik, és meglehetősen érdekes úton jutott el idáig. A vállalkozás fő profilja kezdetben a vámkezelés volt, aztán jött az Európai Uniós csatlakozás így két lehetőség maradt: vagy kitalál valami újat, vagy lehúzza a rolót. Marianna remekül alkalmazkodott az új körülményekhez – tovább képezte magát és kollégáját minőségügyi szakmérnök szakon és így született a Max Savaria Kft.

Az élelmiszeripar, agrárium, fenntarthatósági és környezetvédelmi szabványok területére specializálódtak legfőképpen. Marianna határozott és magabiztos vezető, elmondása szerint a szenvedély és a szakértelem kulcsfontosságú a cégük sikeréhez, de mégis az emberi tényezőt tartja prioritásnak.

- Ahogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő, úgy minden sikeres vezető mögött áll egy csapat. A csapat egyensúlyban tartása, a kollégák megbecsülése, és a rugalmasság a kulcs a sikeres vállalkozáshoz. A kölcsönös bizalom és a jó légkör kiemelten fontos.- osztja meg velünk cégfilozófiáját. Hozzáteszi, hogy a jó munkavállalókat nagyon meg kell becsülni ebben a változó világban. Marianna nem merev a szabályokban, hanem a rugalmasságban és minőségi munkavégzésben hisz.

Arról is kérdeztük, tapasztalt-e női mivolta miatt bármilyen nehézséget az üzleti karrierje során. - Előfordul, de nem jellemző. Én tudom ezeket kezelni, úgy gondolom nem kell ezt túldimenzionálni. Lehet, hogy eleinte furcsa egy férfi vezetőnek, amikor például egy audit során akkor lát először, és hamar rávilágítok egy megoldásra váró problémára. A tapasztalatom szerint, ha valaki szakmailag felkészülten és alázattal végzi a dolgát, akkor tisztelni fogják a férfi vezetők is. Nem a nemtől függ.

A vállalkozói lét a szabadság miatt vonzotta, mindig is a maga ura akart lenni. Ennek ellenére megosztotta velünk, hogy a saját céggel sok kötelezettség járt, két gyermeke születése után ő nem tudott GYES-re menni, ugyanúgy dolgozott a picik ellátása mellett. Egy vállalkozásból nem lehet pár évre kiesni, mert az elejéről kellett volna kezdeni a egésznek a felépítését, ezt pedig nem akarta.

Kitartó munkájának meg is lett az eredménye: tele vannak megbízásokkal, a COVID-ot is túlélték és ügyfeleik 95%-a ajánlások által érkezik. Mindig igyekeztek rugalmasan mozogni a piaci környezetben, ennek eredménye a saját fejlesztésű, ONLINE belső auditor képzési rendszerük. A fejlesztés Marianna fejéből pattant ki, amit ebben a szektorban, ilyen formában kizárólag ők csinálnak Magyarországon.

Kíváncsiak voltunk, mi az, amire a legbüszkébb szakmai karrierje során. - Erre az egyedi, ONLINE belső auditor képzésre nagyon büszke vagyok, ez az én egyik gyermekem. Összességében az egész cégre, hogy okosan tudtunk profilt váltani, hogy megteremtettük a stabilitást. Viszont ha az egész életemet nézem, akkor a család az első. - mondta. Úgy gondolja, nem a férfi vezetők között volt nehéz helyt állnia, inkább a család és a karrier egyensúlyát megtalálni volt kihívás.

Két kamasz fia van, a férje is vezető beosztásban dolgozik, nagyon sok logisztikát igényel, hogy minden területen helyt álljon. Fontos a hatékony időbeosztás, a rugalmasság, hogy mindenki tudja a helyét a családban.

- Nekem akkor is első helyen a család áll, nem a karrier. Amíg el nem indulnak az életben a fiaim addig nekem ez a prioritás. A gyerekek születésénél minden megváltozik, ezt a szintű kötődést semmi nem tudja überelni. Ettől még természetesen szeretem amit csinálok, elégedett vagyok a munkámmal, de a sorrendben ők mindig előrébb lesznek. Rájuk vagyok a legbüszkébb. - fejtette ki.

Azt üzeni a jövő vállalkozóinak: nem kell tökéletesnek lenni, fontosabb, hogy becsületes legyen és szorgalmas. Legyen alázata és legyenek reális céljai. Az önismeret kulcsfontosságú, ez az alapja mindennek, hogy fel tudjuk mérni reálisan, mi tesz minket boldoggá: - Én azt tanácsolom, legyen boldog. Találja meg a boldogságát, olyanba kezdjünk vállalkozóként, amit szeretünk csinálni, amivel elégedettek vagyunk. És akkor megjön a siker és az anyagi biztonság is. Ez a magja az egésznek, fordítva nem működik. Nem kell mindenkinek cégvezetőnek lennie, nem kell mindenkinek három diplomát szerezni. Ha valaki szobafestőként boldog és elégedett, akkor az az ő útja. Ne a szülők mondják meg, ne a szomszéd, ne a kolléga. Te ismered magad a legjobban és te tudod, hogy mi tesz majd boldoggá. - teszi hozzá.

- Azt gondolom, hogy az emberi része a fontos. Egy bizonytalan, folyamatosan változó, felgyorsult világban élünk, most nagyon nehéz a fiataloknak. A legnagyobb tanulságok az életben, hogy türelmesnek kell lenni, nagyon fontosak a megbízható emberi kapcsolatok és hogy nem minden a pénz. Nem az boldogít.- zárta gondolatait.

Szabadidejében a sportban találja meg a kikapcsolódást, tősgyökeres szombathelyi, családjával és barátaival szívesen időzik együtt közös sütögetések és összejövetelek formájában. Mindkét fia versenysportol – tánc és kézilabda – és a közös drukkolás a többi szülővel a mindennapjai részévé vált. Az interjú során nemcsak egy sikeres női vállalkozót ismerhetünk meg, hanem az emberi értékek, a család és a karrier egyensúlyának fontosságáról is sokat tanulhatunk. A szenvedély, a szakértelem, a stabilitás és az emberi kapcsolatok kovácsolják össze Nagy Marianna életét, inspiráló példa mindenkinek, aki az álmait követi és a saját útját járja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!