Cikkünk folyamatosan frissül

2021.02.11. 07:21

Narancssárga riasztás – Szombathely környékén az erős szél nehezíti a közlekedést (Videóval)

Küldje el nekünk, hogy mit tapasztal Vas megye útjain!

vaol.hu

Fotó: Horváth Balázs

13.20

Csütörtökön kora délután a tűzoltókat riasztották Vasszécsenybe, ahol egy fa rádőlt a villanyvezetékre, ami elrántott egy lámpaoszlopot is. A fa az útra és egy kerítésre dolt. Szerencsére személyi sérülés nem történt. A balesetveszélyt a szombathelyi tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei szüntették meg.

Fotó: Horváth Balázs

Kőszeg közelében a 87-es főútra dőlt egy fa, ami teljesen elzárta az utat, itt szintén a tűzoltók segítségével indulhatott újra a forgalom.

10.30

Narancssárga riasztás – Szombathely környékén az erős szél nehezíti a közlekedést

Csütörtökön Szombathely környékén az erős szél nehezíti a közlekedést, néhány helyen pedig jeges útszakaszokkal találkozhatnak az autósok. Ha érdekes videója vagy fotója van az utakról, küldje el nekünk!

9.30

Csütörtökön délelőtt a viharos – időnként 70-80 km/h-s – szél egy telefonpóznát kidöntött, egyet pedig kettétört Táplánszentkereszten, a Dózsa György utcában. A helyszínre a szombathelyi hivatásos, és a táplánszentkereszti önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik a rendőrökkel lezárták az érintett útszakaszt a veszély elhárításának idejére.

9.15

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján néhány perce jelent meg, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Vas megye, Zala megye területére. Az érintett területen a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

9.00

A tartós extrém hideg minden emberre veszélyes lehet, az egészséges felnőtt szervezetet is megviseli. Különösen a csecsemők, a kisgyerekek, az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek és a hajléktalanok tartoznak a veszélyeztettek közé. Már a 10-14 fokos környezet is akár halállal végződő lehűléshez vezethet.

Ne felejtsük: a kihűlés veszélye nemcsak a szabadban fordulhat elő, hanem a családi házakban is, ha huzamosabb ideig 15 fok alá süllyed a hőmérséklet. A fagyási sérülések elsősorban a fülön, az orron és a végtagokon jelentkezhetnek.

8.00

Országszerte teljes kapacitással végzik a hóeltakarítást és a síkosság megszüntetését

Az előrejelzések szerint sarkvidéki levegő tör be Magyarországra, ennek nyomán számos megyében várható hófúvás, ónos eső és intenzív havazás is.

A közútkezelő ennek megfelelően minden hadra fogható munkagépével és humán erőforrásával dolgozik országszerte

– közölte a társaság.

Kiemelték, hogy a legmagasabb készültségi fokozatot elrendelve, 3300 munkatárssal, 850 hókotró munkagéppel, 130 hómaróval végzik 12 órás műszakokban, napi 24 órában a szükséges beavatkozásokat.

A társaság meghatározott rend szerint, ütemezetten, első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a mellékutakon dolgozik, és ezeket a köröket addig ismétli, amíg az időjárás és az útviszonyok indokolják.

Kitértek arra, hogy az előrejelzések szerint a közlekedők csütörtökön elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számíthatnak jelentősebb ónos esőre.

Nagyobb mennyiségű havazás főleg Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható.

Több megyében erős széllökésekre is számítani kell, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél is lehet.

Ahol pedig egyszerre intenzívebb havazás és nagyobb széllökések is előfordulnak, ott a hófúvások kialakulásának is nagy esélye van. Ilyen jelenség Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megye kivételével bármelyik megyében kialakulhat.

Figyelmeztettek arra, hogy a csapadékos időjárás miatt felázott talaj miatt már az éjszakai, hajnali órákban is fákat döntött ki a viharos szél. Az ónos eső és a hó mennyiségétől és súlyától függően pedig letörhetnek kisebb-nagyobb ágak, amelyek az úttestre kerülve akadályozhatják a közlekedést. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ráadásul a rendkívül sok csapadék miatt árad a Sajó, így több útszakaszt lezártak.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, a forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon, vagy szükség esetén a társaság országos és megyei diszpécsereinél.

7.20

Előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint markáns lehűlés érkezett erős, viharos széllel, csapadékkal.

CSAPADÉK

A reggeli, délelőtti órákban még a Dunától keletre lehet számítani csapadékra: egészen délkeleten kezdetben még eső eshet, majd arrafelé is gyorsan átvált a halmazállapot fagyott esőbe, havas esőbe, végül havazásba. A hajnali órákban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még előfordulhat némi ónos eső (néhány tized mm). Reggeltől már mindenütt a havazás lesz a jellemző, azonban egy összeáramlási zónát leszámítva nyugat felől gyorsan el is vonul a csapadékzóna. A déli órákig a keleti tájakon általában véve további lepel – 5 cm friss hó hullhat, azonban hozzávetőlegesen az Eger-Orosháza városok széles sávjában a már említett konvergens zóna mentén egész nap váltakozó intenzitással havazhat, így arrafelé akár 5 cm-t meghaladó friss hó is hullhat. Kiemelendő, hogy az éjszakai gyors hidegbetörés következtében a korábban lehullott csapadék a felszínre, az utakra fagyott, így azok jegesek, csúszósak lehetnek!

SZÉL, HÓFÚVÁS

A Dunántúlon és a Duna vonalának tágabb térségében az északnyugati szelet, illetve az északkeleti országrészben (Bodrogköz, Hajdúság, Nyírség) pedig az északkeleti szelet kísérhetik nagy területen erős, viharos széllökések (jellemzően 60-85 km/h). Főleg a Dunántúl középső területén (Bakony, Balaton környéke), illetve a szélre érzékeny északkeleti vidékeken ennél erősebb lökések (akár > 85-95 km/h) is várhatók. Emiatt a hófödte tájakon, elsősorban az északkeleti megyékben, illetve a Dunántúl középső megyéiben hófúvásra is számítani kell, különösen északkeleten akár erősebb hófúvás is kialakulhat.

Fotó: met.hu

EXTRÉM HIDEG

A hóval borított, szélcsendes, felhőmentes északkeleti tájakon napnyugatát követően gyorsan zuhanásnak indul a hőmérséklet, kemény fagyokra (-15°C alatti hőmérsékletekre) kell számítani!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Vas megyére az erős széllökések veszélye miatt. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Orvosmeteorológia

Az időjárás ma estétől a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A hangulatunkban bekövetkező változások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhatunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában