vaol.hu podcast

2024.01.10. 08:53

Az időjárásról kicsit másképp - rekordok, legek, érdekességek a tavalyi esztendőből - Pétervári Tibor észlelővel beszélgettünk

Melyik volt az év legmelegebb napja? Mikor esett egyszerre a legtöbb csapadék? Hány órát sütött a nap 2023-ban Szombathelyen? Többek ezekre a kérdésekre is válaszolt Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Szendi Péter

Az áprilist és a májust leszámítva valamennyi hónap melegebb volt az átlagnál, így nem csoda, hogy új rekordot hozott 2023: az év középhőmérséklete 11,82 Celsius fok lett, ez a 1991-2020-as átlagnál 1,32 fokkal magasabb, a korábbi, 2019-es csúcstartó értéket pedig 0,6 fokkal haladta meg. Pétervári Tibor kiszámolta azt is, az év 196 napján (tehát az esztendő több mint felében) hullott némi csapadék a vasi vármegyeszékhelyen, és az átlagnál több (összesen 39) volt a zivataros napok száma. Ilyen és ehhez hasonló további érdekességeket is megtudhat, ha meghallgatja podcastunkat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában