Szombathelyi Törvényszék

2023.10.13. 11:01

Ítélet csődbűncselekményben - Több mint 10 millió forintos vagyonelkobzást rendelt el a bírság

Vaol.hu

Forrás: VN-archív

Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen, hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűncselekmény bűntette miatt 1 év 4 hónap - végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett - börtönre és 2 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte a vádlottat. A vádlottal szemben 11.160.219 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el, kötelezte továbbá 145.018 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott a 2016. január 26-án egy Vas vármegyei székhellyel bejegyzett cég önálló cégjegyzési joggal rendelkező ügyvezetője volt a társaság megalapításától kezdve felszámolásának elrendeléséig. A vádlott 2017. január 1. és 2021. október 7.  között többször – pontosabban meg nem határozható időpontokban – a gazdasági társaság pénztári pénzkészletéből elvont összesen 11.160.219 forintot, azt a saját céljaira fordította. A vádlott ezen magatartásával a társaság teljes pénzeszköz állományát elvonta, elrejtette, amivel előidézte a cég fizetésképtelenségét, és teljes egészében meghiúsította a társasággal szemben bejelentett 4.335.269 forint hitelezői igény (köztartozás) kielégítését. 

A Szombathelyi Törvényszék, mint cégbíróság – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kérelme alapján a 2021. augusztus 12-én meghozott végzésével – mivel az adóssal szemben lefolytatott végrehajtás eredménytelen volt – megállapította a cég fizetésképtelenségét és elrendelte annak felszámolását, amelynek elvégzésére felszámolót jelölt ki. A felszámolás kezdő napja 2021. október 7. napja volt. A felszámolási eljárást a Szombathelyi Törvényszék végzésével befejezte és a céget megszüntette, a gazdasági társaság a cégjegyzékből törlésre került. 

Az ítélet jogerős - közölte a Szombathelyi Törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában