Kék hírek

2023.12.23. 15:13

Rengeteg munkát adtak a tűzoltóknak a karácsony előtti esőzések - Közel húsz helyre kaptak riasztást

Vaol.hu

A péntek éjszakai és szombat délelőtti intenzív esőzés, illetve havaseső miatt a talaj fellazult, fák dőltek az útra, többfelé belvizek alakultak ki és házak udvarára tört be a víz, számos feladatot adva ezzel a tűzoltóknak vármegyeszerte. Az Arany-patak is megáradt, vízkár-készültséget rendeltek el a vízfolyáson.

Az elmúlt órákban hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt szombat délig 16 esetben riasztották a tűzoltókat. Jellemzően úttestre dőlt fák eltávolításához vonultak, illetve a lakóingatlanok védelme érdekében vízszivattyúzási feladatokat láttak el. 

Reggel Peresznyénél több esetben is utat zártak el a meglazult talaj miatt kidőlt fák, majd később Szombathelyen, Ivánon, Salköveskúton és Sárváron is emiatt kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk.

Perenyénél melléképületet veszélyeztetett a patak megemelkedett vízszintje, itt homokzsákokat helyeztek készenlétbe a szombathelyi hivatásos tűzoltók, Szentpéterfán, a Szabadság utcában pedig a földeken összegyűlt nagy mennyiségű csapadék miatt tartani lehetett attól, hogy a víz eléri a lakóépületeket, ezért kérték a tűzoltók segítségét. Egyházasrádócon egy lakóingatlan udvarára tört be a belvíz, Vasasszonyfán pedig a közlekedést nehezítették a vízátfolyások.

Kőszegen, a Bercsényi utcában egy pincébe folyt be az esővíz, itt is szivattyúzási feladatot hajtottak végre az egységek, csakúgy, mint a város egy másik részében, a Szombathelyi úton, ahol a vízelvezető árkok nem bírták elvezetni a csapadékot, és a malom területét veszélyeztette a víz. Velemben egy épületet vett körbe a belvíz, ott homokzsákokkal védik az ingatlant. 

A nagy mennyiségű csapadék hatására az Arany-patak megduzzadt, és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú helyi vízkár-készültséget rendelt el a vízfolyáson. 

A katasztrófavédelmi kirendeltségek vezetői, felügyelői és a katasztrófavédelmi megbízottak helyszíni szemlét tartottak az érintett területeken.

A jelenlegi előrejelzés szerint a csapadéktevékenység a következő órákban megszűnik, amelynek hatására erőteljes apadás fog indulni a belvízzel érintett területeken. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában