Bolondos szüret

2017.09.25. 19:07

Ahogy mindig, most is feldíszített szekerekkel, bolondos menettel ünnepeltek az olaszfaiak

Egy napig közösen takarítottak, aztán álló napon át ünnepeltek, mulattak az olaszfaiak a szüret alkalmából.

Bakos Ágnes

Hagyomány, hogy kovácsok is felvonulnak a szüreti menetben: addig ütik a vasat, amíg meleg Fotó: Olaszfa önkormányzata

Fotó: gjh

A szüret nemcsak komoly munka, hanem a régi népszokás felelevenítése is – így tartják az olaszfaiak, és ennek megfelelően tartották szüreti felvonulásukat idén is. Több évtizedes hagyománya van a programnak Olaszfán, ahol a szüreti vigasság mindmáig megőrizte örömteli, vidám, bolondos jellegét. Idén is feldíszített szekerek járták végig a falu utcáit a Góré Dombi Lovas Sportegyesület tagjai kíséretében.

Hagyomány, hogy kovácsok is felvonulnak a szüreti menetben: addig ütik a vasat, amíg meleg Fotó: Olaszfa önkormányzata

A hagyomány szerint zajlott minden: a menetet a bíró és bírónő hintója vezette, a lányok derűs hangulatot teremtettek dalaikkal, az óvodások is bekapcsolódtak az éneklésbe, a kovácsok ütötték a vasat. Munka a felvonulás előtt nemcsak a szőlőben volt, hanem szerte Olaszfán: országos kezdeményezéshez csatlakozva takarították ki a falut. Az ovisok is lelkesen gyűjtötték zsákokba a szemetet, amit az utak mentén találtak. A legfontosabb pedig az, hogy mindkét közösségi programból nagyon sokan kivették a részüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában