reformáció 500

2017.11.07. 16:11

Szólókoncerttel zárult a reformációs emlékév Sárváron

Lezárult a reformáció kezdetének 500. évfordulójára rendezett emlékév ünnepi eseménysorozata a városban. A település a kormány döntése nyomán az emlékév kiemelt vidéki helyszíne volt, és elnyerte az Európai Reformáció Városa címet. A reformáció napjához, október 31-éhez kapcsolódóva több esemény is zajlott.

Pajor András

Rozmán Lajos, sárvári származású Liszt-díjas klarinétművész Bach-estje az evangélikus templomban Fotó: Pajor András

 

Rozmán Lajos, sárvári származású Liszt-díjas klarinétművész Bach-estje az evangélikus templomban Fotó: Pajor András

Rozmán Lajos Liszt-díjas klarinétművész adott koncertet az evangélikus templomban. Szólóestjén még soha nem hallott Bach-átiratokat szólaltatott meg. Egyórányi esti meditációnak nevezte koncertjét a sárvári születésű Rozmán Lajos. Johann Sebastian Bach a műveivel az akkor 200 éves lutheri hagyományt megidézve gazdagította a világ zenei irodalmát. Ezt a máig ható örökséget szólaltatta meg a kísérletező kedvű művész. Az előadót Bach-zenéje vezette útját az evangélikus egyházhoz. Így saját bevallása szerint hazai és szakrális környezetben külön öröm volt számára a fellépés. Klarinétművészként a világon elsőként játszik Bach szólóhegedűre írt műveket. A felkészülés és a gyakorlás sok évig tartott. A célja az volt, hogy a közönséget is beavathassa abba a titokba, amit a művész fedez fel egyfajta szerzetesi munkája során.

Az ünnepnapon, október 31-én a sárvári evangélikus templomból közvetített ünnepi istentiszteletet a Kossuth rádió. Nagy László, az MTVA evangélikus televíziós programokért felelős szerkesztője elmondta, hogy szinte már hazajárnak Sárvárra, mert oly sok itteni eseményről számoltak be az elmúlt évben.

A reformáció emlékévének zárásaként megkoszorúzták a közelmúltban emelt Sylvester János-szobrot
Fotó: Pajor András

A templomban Rostáné Piri Magda, a Vasi Evangélikus Egyházmegye esperese hirdetett igét. Kiemelte a hit megtartó erejét, amely az eltelt öt évszázad során is megsegítette gyülekezeteiket a nehéz időszakokban. Ezt követően a parókia udvarán a gyülekezet elültette Luther almafáját, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium és a Reformáció Emlékbizottság ajándékozott ide. – Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát – szól Luther híres mondása. Fát a jövő számára ültet az ember, még akkor is, ha az sokszor bizonytalannak tűnik. Ültessünk gyümölcsfát a múltra emlékezve a jövő számára. Jelképezze ez a fa, hogy a reformáció termékeny talajra talált Magyarországon, mélyen meggyökeresedett, és nap mint nap termi a hit gyümölcseit – mondta Gyarmati István lelkész a faültetéskor.

Végül a sárvári protestáns egyházközségek képviselői és az önkormányzat nevében Máhr Tivadar alpolgármester megkoszorúzta a Hild téren nemrég felállított Sylvester János-szobrot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában